Kompanije
StoryEditor

ANALIZA: Dionica Kraša - napuhani balon ili cijena ‘drži vodu‘?  

25. Rujan 2019.

Vrijedi li dionica Kraša 1000 kuna? S obzirom na to da je u posljednjih 20 dana vrijednost jedne dionice skočila i više nego dvostruko, svatko postavlja pitanje je li ova trenutna razina napuhani balon koji samo čeka pucanje ili doista ta cijena 'drži vodu'.

Promatrajući bilancu Kraša, računovodstvena vrijednost kompanije po dionici iznosi oko 500 kuna. Dakle, trenutna tržišna dvostruko je viša od računovodstvene. Međutim, kako kaže konzultant Hrvoje Japunčić, nekome je cijena od 1000 kuna puno preskupa, a nekome je čak i jeftina. 

- Ovisi što promatrate. Ako malo detaljnije zavirite u bilancu Kraša, vidjet ćete kako su vrijednosti zemljišta, žigova, patenata i brendova iskazane u prilično ne tržišnim omjerima. Dakle, kada bi Kraš u bilanci iskazao navedene vrijednosti u onim cijenama koliko trenutno vrijede na tržištu, vjerujem da bi računovodstvena vrijednost Kraša bila na razinama po kojima se sada trguje na tržištu kapitala - kaže Japunčić. 

Naime, prema posljednjem polugodišnjem nerevidiranom konsolidiranom izvještaju, Kraš je u bilanci u dugotrajnoj materijalnoj imovini, iskazao vrijednost zemljišta od 89 milijuna kuna, građevinske objekte vrednuje 203 milijuna, a postrojenja i opremu 110,7 milijuna. A u dijelu nematerijalne dugotrajne imovine, vrijednost koncesija, patenata, licencija, robnih i uslužnih marki te softwera i ostalih prava stoji vrijednost od 14 milijuna kuna

S druge strane, iz financijskih izvještaja može se vidjeti kako je Kraš za 2018. godinu prikazao 115 milijuna kuna EBITDA. U Hrvatskoj bi Japunčić ovu situaciju usporedio s europskim praksama i moglo bi se govoriti o preuzimateljskim multiplikatorima od deset.

- To bi značilo 1,15 milijardi kuna vrijednosti kompanije. Uz cijenu dionice od 1.090 kuna, to znaći da je tržišna kapitalizacija preko 1,5 milijardu kuna. A što pak znači da se EBITDA treba dignuti na preko 150 milijuna kuna godišnje da bi bilo pari passe - naglašava Japunčić. 

Japunčić daje detaljan uvid u stanje prehrambeno - čokoladne industrije u svijetu i regiji. Dakle, Europa je najveće svjetsko tržište čokolade49 posto je udio u svjetskom tržištu u segmentu prodaje. Procjena prodajne veličine tog tržišta iznosi oko 44 milijarde eura (podatak za 2017g.). Europa je i najveći izvoznik čokolade - izvozi se 70 posto. Europa ujedno ima i najveću potrošnju per capita - primjerice Švedska troši 11 kilograma čokolade po stanovniku godišnje. 

- Usprkos zdrastvenim trendovima i smanjenju potrošnje šećera, potražnja i prodaja su postojane, kao i očekivanje daljnjeg rasta prodaje koje iznosi oko tri posto godišnje. Trendovi se posebice ističu u prodajama čokolada uz smanjenji postotak šećera, posebno crne čokolade i očekuje se da će rast biti 8-9 posto godišnje - analizira Japunčić. 

- Unatrag nekoliko godina prisutni su i problemi bolesti. Proizvođači moderniziraju pogone, smanjuje se udjel kakaovca. I Kraš se ističe kao tvornica koja ima i danas veći udio ljudske 'manufakture' pri proizvodnji što znači da čokolade imaju više kakaovc. U tom prostoru leži primjerice mogućosti optimizacije i snižavanja troškova s obzirom da se kakaovac uvozi - kaže Japunčić. 

* Ovaj tekst nije investicijski savjet ni nagovor na kupnju niti prodaju dionica

18. travanj 2024 05:43