Kompanije
StoryEditor

Excelsa nekretnine povlače dionice sa Zagrebačke burze 

05. Studeni 2019.

Excelsa nekretnine u vlasništvu obitelji Lukšić, tvrtka koja je vlasnik žičare od grada Dubrovnika do Srđa, povlači dionice sa Zagrebačke burze. Na Glavnoj skupštini održanoj u utorak, donesena je odluka o povlačenju dionica. Glavni dioničar, Adriatic Investment group gotovo da je samostalno donio tu odluku. 

Svim dioničarima koji su protiv te odluke Exelsa nekretnine se neopozivo obvezala otkupiti njihove dionice i isplatiti naknadu najkasnije tri mjeseca od dana upisa ove odluke u sudski registar. 

Inače, Grad Dubrovnik i Excelsa nekrentine prije nekoliko su mjeseci postigli sporazum kojim će ta tvrtka platiti ukupno 46 milijuna kuna duga dosadašnjeg devetogodišnjeg poslovanja, od čega će 26 milijuna kuna pripasti Gradu Dubrovniku, a ostatak Republici Hrvatskoj i Carinskoj upravi. Uz to, Grad Dubrovnik bi kroz koncesijski ugovor idućih 50 godina od prihoda žičare trebao dobivati 10 milijuna kuna godišnje. 

Žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina, tvrtke u sastavu Grupacije Lukšić, bez koncesije je poslovala od 2011. godine. Nakon višegodišnjih pokušaja dogovora, krajem travnja 2019. godine Carinska uprava zatvorila je žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika

19. travanj 2024 21:35