Kompanije
StoryEditor

GrowCity: Mobilni sustavi za uzgoj hrane u pustinji, izbjegličkom kampu ili na Marsu

04. Listopad 2019.
Smart robotic farmers in agriculture futuristic robot automation to vegetable farmfoto Getty Images/istockphoto

- Jeste li vi ekipa iz nekog startupa, pitam, vođena novinarskom znatiželjom, dva mladića koja su sjedila pored mene na konferenciji "Investment with Impact" koja se u četvrtak održala u Zagrebu, s ciljem populariziranja ulaganja u projekte koji imaju pozitivan utjecaj na društvo - na što mi mlađi odgovori potvrdno.

Mislim si, ovaj dečko ima dvadesetak godina, što on ovdje radi, ali, kasnije mi u razgovoru otkriva da ima samo 18 i da je projekt za kojeg očekuje investitore osmislio kao 16 godišnji mladić, gotovo dječak!

Ante Toni Debelić mu je ime, a starup se zove GrowCity i razvio je sustav za uzgoj hrane unutar prenamijenjenih brodskih kontejnera, za čiju intenzivniju proizvodnju i daljnji razvoj traži investitore. Naime, sami sustavi imaju veliku primjenu u više sektora, od obrazovnog, humanitarnog, vojnog te na kraju i primarnog, proizvodnog sektora, objašnjava Toni i tek tada vidim kontejner u vojnoj bazi usred pustinje, u prepunom izbjegličkom kampu ili u svemirskoj postaji na Marsu.

- Sustavi su potpuno mobilni i omogućavaju uzgoj hrane neovisno o geografskoj lokaciji i vanjskoj klimi. Zahvaljujući tehnologiji i hidroponskom principu uzgoja, kontroli unutarnje klime, specijaliziranim LED osvijetljenjem i naprednim sustavom nadzora, EcoBox, a to je naziv našeg proizvoda, riješava puno budućih problema s kojima se susreće moderna poljoprivreda - ističe Debelić.

Sam proizvod dolazi u više modela i različitih je namjena, ali primarno je osmišljen za uzgoj zelenog lisnatog povrća, začina, klica i manjeg bobičastog voća.

- Startup sam osnovao još kao učenik 2. razreda gimnazije, sudjelujući i osvajajući srednjoškolsko startup natjecanje Ideja godine. Od tada do danas osvojili smo brojne nagrade, poput uvrštavanja u TOP 50 svjetskih startupova u svijetu od strane WBAF-a, a časopis Express uvrstio me u TOP 100 hrvatskih reformista - izjavio je za Lider ovaj mladi inovator i dodao da je firma u dvije godine razvila potpuni proizvod, a prije dva mjeseca realizirala i prvu prodaju.

- Slijedeći korak je prikupljanje "seed" investicije u 2020. kako bi mogli povećati proizvodne, prodajne i razvojne kapacitete - istaknuo je ovaj mladi čovjek, koji me, slobodno mogu reći, oduševio, i pred kojim je, sigurna sam, svjetska inovatorska i poduzetnička karijera.

20. travanj 2024 12:02