Kompanije
StoryEditor

VIDEO: Rimac dobio po prstima u Njemačkoj, kazna ne bi trebala biti visoka

06. Studeni 2019.
foto Dražen Lapić

U medijima je objavljeno kako tvrtki Greyp Bikes u vlasništvu Mate Rimca u Njemačkoj prijeti kazna od čak 200.000 eura. Kako se navodi, njemačko tijelo za financijski nadzor BaFina tvrdi kako je prodaja digitalnog tokena Greyp bikes putem platforme Neufund zapravo prodaja dionica bez regulatornog odobrenja.

Njemački regulator je u priopćenju objavio kako postoji opravda sumnja da se u njemačkoj javnosti nude vrijednosni papiri u obliku Greyp tokena.

Podsjetimo, Greyp Bikes je prije par mjeseci pokrenuo javnu ponudu digitalnih tokena, odnosno Equity token offering putem njemačke platforme Neufund, koja je pod nadležnosti Lihtenštajna. Rimčeva tvrtka je prva u svijetu koja je pokrenula prodaju udjela u kompaniji putem blockchain tehnologije, zaobilazeći time listanje na burzi.

I baš zbog toga što je prva koja na ovakav način prodaje udjele regulatori moraju odraditi dodatan posao.

- Ne vidim nekih velikih problema u svemu tome. Sve mora biti strogo regulirano, a platforma Neufund je registrirana u Lihtenštajnu i samim time je regulirana od strane EU-a – kaže Milan Horvat, direktor tvrtke Fima plus.

Horvat kaže kako je trenutna diskusija takva da neki Njemački autoriteti smatraju kako ponudu ne mogu raditi na području Njemačke jer imaju samo 'white paper', a nisu dostavili prospekte. Njemačka to regulira posebnim zakonom, pa jedino što bi se moglo dogoditi je to da se zabrani promoviranje Greypove ponude na njemačkom tržištu.

- Sve je to uobičajena procedura da sve vide svi elementi ponude. Kada se radi nešto novo, na novi način, regulatori moraju tražiti objašnjenja i uvide, ali tu nema nikakvog senzacionalizma, to je etabliranje nečeg novog na EU tržištu – smatra Horvat.

Iz Greypa također tvrde kako vjeruju da neće doći do nikakvih kazni te da partnerstvo s Neufunfom nije bila pogreška.

13. travanj 2024 11:04