Kompanije
StoryEditor

Vlasnik N1 i Nova TV preuzima bugarski Vivacom

08. Studeni 2019.

United Grupa vlasnik N1 televizije i Nova TV, postigla je dogovor o kupnji Vivacoma, najvećeg operatera u Bugarskoj. Ova akvizicija je druga po redu od ožujka 2019. godine, kad je investicijski fond BC Partners, sa sjedištem u New Yorku i Londonu, kupio United Grupu u jednoj od najvećih transakcija ikad u ovoj regiji.

Akvizicija će ubrzati rast United Grupe, proširiti njenu geografsku prisutnost i potvrditi njen položaj regionalnog lidera u ovoj industriji. United Grupa već posluje u šest zemalja regije.

Vivacom pruža usluge za preko 1,8 milijuna korisnika. Prva je telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, koja danas pruža napredne servise kao što su optički internet, mobilna telefonija i digitalna televizija privatnim i poslovnim korisnicima.
Očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, nakon dobivanja dozvole od antimonopolske komisije. Sama kupnja bit će realizirana kroz kredit i vlastita sredstva.


- Vivacom je kompanija koju predvodi jak menadžment, odlično posluje i vrlo sam uzbuđena što imamo mogućnost njihovo poslovanje još više ojačati. Bugarska je privlačno tržište, a ova akvizicija će nam omogućiti da još više diverzificiramo svoje poslovanje. United Grupa ima odlične rezultate kod ovakvih akvizicija i integracija, s više od sto kupnji od svog nastanka - izjavila je Victoriya Boklag, CEO United Grupe.

- Kad smo investirali u United Grupu, identificirali smo njen poslovni model, tehnologiju i regionalno vodstvo kao ključne pokretače organskog rasta, koji dodatno ubrzavaju akvizicije lokalnih kompanija. Zadovoljstvo nam je što ćemo s Vivacomom dobiti dinamičnog operatera koji posluje na tržištu koje raste, što nam omogućava daljnje širenje biznisa u Europi - rekao je Nikos Stathopoulos, Partner u BC Partnersu. 

Spas Roussev, predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma, izjavio je - Ova transakcija je ogroman uspjeh i odlična prilika za Vivacom, naše korisnike, kao i samu Bugarsku. Zahvaljujući velikom trudu svih nas, Vivacom je postao jedan od najuspješnijih europskih operatera. Sad želimo dobrodošlicu novim dioničarima – jednim od najuspješnijih globalnih investitora sa značajnim prisustvom u Europi i Sjevernoj Americi, kompaniji BC Partners. Vivacom će odigrati važnu ulogu u budućem razvoju United Grupe, njihovom vodećem telekomunikacijskom i medijskom operateru u regiji.


Financijski savjetnik Vivacoma bio je Lazard, a CMS je sudjelovao kao pravni savjetnik. Financijski savjetnici United Grupe bili su Citigroup, JP Morgan i Lion Tree, dok je Paul Weiss bio pravni savjetnik.

23. travanj 2024 23:12