Svijet
StoryEditor

20 najprofitabilnijih kompanija na svijetu: Aramco svake sekunde ostvari dobit od 3.519 dolara

05. Studeni 2019.
najprofitabilnije kompanijefoto: visualcapitalist.com

Najveći komadi dobiti svakim se danom dijele na sve manje i manje tvrtki. Primjerice u SAD-u, oko 50 posto cjelokupne dobiti koju ostvaraju javna poduzeća otpada na samo 30 tvrtki, dok je 1957. godine bilo potrebno 109 tvrtki da ostvare takvu dobit. Ista je situacija i na globalnoj razini.

Na sljedećoj infografici prikazane su najprofitabilnije kompanije. Treba primijetiti da među deset najboljih dominiraju američke i kineske kompanije, ali i da je saudijski Aramco i dalje nedodirljiv.

Naftna kompanija Saudijske Arabije, koja je većini poznata kao Saudi Aramco, daleko je najprofitabilnija svjetska tvrtka i svakog dana ostvari dobit od nevjerojatnih 304 milijuna dolara dobiti. Kada bi gledali dobit po sekundi, cifra iznosi 3.519 dolara, prenosi Visual Capitalist.

image
Dobit po danu i po seknudi
foto:visualcapitalist.com

Saudijska državna tvrtka pripremala je objaviti IPO s procjenom od 2 trilijuna dolara, ali je on odgođen, a prema zadnjim informacijama trebali bi se izlistati na burzi ili u prosincu 2019. godine ili u siječnju 2020. godine. Nedavno je ova tvrtka bila u središtu pozornosti zbog napada dronova, gdje je kompanija izgubila 5,7 milijuna dolara od proizvodnje nafte, ali to ih je samo okrznulo. Unatoč napadu, Saudi Aramco i dalje stoji prilično dobro - uostalom, takvi se 'problemi' lakše prebrode kada znate da imate dobit istu kao Apple, Alphabet i Facebook zajedno.

image
godišnja dobit
foto:visualcapitalist.com

Ostvarivati više od 300 milijuna dolara zarade po danu je prilično teško za pojmiti, ali ovi brojevi postaju još 'luđi' kada se gleda godišnja dobit. Saudi Aramco ostvaruje dobit od 111 milijardi dolara godišnje. Da biste ovaj broj vidjeli u perspektivi, uzmimo za primjer Chevron. Američki naftni gigant jedna je od 20 najvećih tvrtki na S&P 500, no u 2018. je ostvario samo 15 milijardi dolara dobiti i trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 221 milijardu dolara. To znači da Chevron zaradi oko 10 posto onoga što zaradi Saudi Aramco.

18. travanj 2024 02:35