Svijet
StoryEditor

Američke Savezne rezerve razmatraju izdavanje digitalnog dolara  

08. Veljača 2020.
dolari pare
 

Američka centralna banka (FED - U.S. Federal Reserve), razmatra izdavanje vlastite digitalne valute, izjavila je guvernerka Lael Brainard

- S obzirom na važnu ulogu dolara, važno je istražiti i razvijati politiku vezanu za CBDC-om (digitalnom valutom centralne banke - rekla je Brainard u srijedu na konferenciji o uplatama na Stanford Graduate School of Business u Kaliforniji.

- Surađujemo s drugim središnjim bankama i radimo na istraživanju kako bismo što bolje razumjeli digitalne valute središnje banke - dodala je.

Brainard je istaknula da je danas FED otvoreniji prema digitalnim valutama nego što je to bio 2018. godine kada nije bilo dokazane potrebe za digitalnom valutom FED-a.  No tada inicijative privatnog sektora, poput Facebookovog projekta Libra, nisu bile javne. Libra je pokrenula lavinu rasprava oko prednosti i mana digitalnih valuta.

Iako digitalizacija može pružiti 'veću vrijednost i praktičnost po nižim troškovima', postoje opasnosti za financijsku stabilnost, privatnost i zaštitu od prijevara, rekla je.

- U Sjedinjenim Državama ne manje nego u drugim velikim ekonomijama, javni sektor treba aktivno surađivati s privatnim sektorom i istraživačkom zajednicom kako bi razmotrio je li potrebno uspostaviti nove zaštitne ogranke, treba li izmijeniti postojeće regulatorne parametre i hoće li CBDC donijeti važne koristi - zaključila je Brainard.

FED-u je dosad već nekoliko puta savjetovano da razmotri razvoj digitalnog dolara, dok Jerome Powell, predsjednik FED-a ne vidi potrebu za izdavanjem CBDC-a 'u sljedećih pet godina'.

04. svibanj 2024 13:25