Svijet
StoryEditor

EU smanjuje PDV na usluge povezane s borbom protiv klimatskih promjena i zaštitom zdravlja

08. Prosinac 2021.
EU promjenom pravila oko PDV-a otvara put za jeftiniji internet, bicikle, solarne panele

Ministri financija Europske unije odlučili su promijeniti pravila EU-a kako bi mogli smanjiti porez na dodanu vrijednost tj. PDV na dobra i usluge povezane s borbom protiv klimatskih promjena, zaštitom zdravlja i spremanjem EU-a za digitalno doba.

Istodobno je dogovoreno da će do 2030. godine postupno ukidati neke od postojećih nižih stopa PDV-a na fosilna goriva ili druga dobra koja povećavaju emisije stakleničkih plinova, kako bi omogućili da se postigne cilj neemitiranja CO2, u neto iznosu do 2050.

Standardna minimalna stopa PDV-a u EU na svu robu i usluge iznosi 15 posto, osim gdje postoje izuzeća gdje snižena stopa PDV-a mora biti najmanje 5 posto.

Stvarne porezne stope koje se primjenjuju razlikuju se od zemlje do zemlje a neke zemlje imaju i dogovorene posebne stope za određene proizvode.

Ministri su se također složili da će snižene stope PDV-a i izuzeća za kemijska gnojiva i kemijske pesticide ostati na snazi do 1. siječnja 2032. kako bi se malim poljoprivrednicima dalo više vremena za prilagodbu.

Sporazum će omogućiti vladama da primjene niže stope PDV-a na proizvode i usluge koje čine gospodarstvo prikladnijim za digitalno doba, poput pristupa internetu i live streaminga kulturnih i sportskih događaja.

Oprezni zbog iskustva s pandemijom COVID-19, ministri su se složili da se na popis dobara s nižim stopama PDV-a doda i zdravstvena zaštitna oprema poput maski za lice i druge medicinske opreme i predmeta koji se smatraju neophodnim za osobe s invaliditetom.

Niži PDV također će biti moguć na proizvode povezane s borbom protiv klimatskih promjena kao što su bicikli, zeleni sustavi grijanja i solarni paneli instalirani u privatnim kućama i javnim zgradama.

Niže stope postat će moguće nakon konzultacija s Europskim parlamentom o sporazumu, što bi moglo potrajati do ožujka 2022. 

05. svibanj 2024 08:53