Svijet
StoryEditor

Jack Ma napušta kormilo Alibabe, završava jedna velika era

10. Rujan 2019.
Jack Ma

Osnivač kineskog internetskog maloprodajnog diva Alibabe Jack Ma trebao bi u utorak odstupiti s položaja predsjednika uprave i time označiti kraj jednog razdoblja u povijesti tvrtke.

Ma je osnovao Alibabu 1999. godine i pod njegovom dirigentskom palicom kompanija je izrasla u jednu od najvećih svjetskih internetskih tvrtki, piše BBC.

Nekadašnji učitelj ujedno je prvi osnivač kompanije u čitavoj generaciji uglednih kineskih internetskih poduzetnika koji će se dobrovoljno povući sa čelne pozicije u tvrtki. Na mjestu izvršnog predsjednika uprave zamijenit će ga izvršni direktor Daniel Zhang.

- Mislim da će biti vrlo teško zamijeniti čovjeka poput Jacka Maa. On je jedinstven, on je kineski Steve Jobs, rekla je autorica knjige o kineskim tehnološkim titanima Rebecca Fannin.

Aktualna vrijednost Alibabe procjenjuje se na 480 milijardi dolara, a Ma je najbogatiji čovjek u Kini – prema Forbesu, neto vrijednost njegove imovine iznosi 38,6 milijardi dolara.

Tko je Jack Ma?

Najbogatiji čovjek u Kini rođen je u siromašnoj obitelji u istočno kineskom gradu Hangzhouu, a počeo je raditi kao učitelj. Prvo računalo kupio je u dobi od 33 godine, iznenadivši se kad prilikom upisa riječi 'pivo' u tražilicu nije našao nijedan kineski proizvod. Bez ikakvog informatičkog znanja osnovao je u svom stanu Alibabu, uvjerivši skupinu prijatelja da investiraju u njegovu internetsku trgovinu.

- Alibaba mu je bio treći pokušaj osnivanja poduzeća. Odmah je shvatio da Internet nudi brojne mogućnosti ali tada nije imao novaca da svoje ideje provede u djelo, rekao je Duncan Clark, autor Maove biografije.

S vremenom je Alibaba iz internetske trgovine prerastao u diva internetske trgovine sa širokim rasponom poslova – od financijskih usluga do umjetne inteligencije.

- Budući da Ma nije imao tehnološko obrazovanje, niti se previše razumio u financije, njegovi su glavni aduti bili karizmatičnost i strateška vizija, rekao je Clark.

Što očekuje nasljednika?

Daniel Zhang tih je, skroman i zazire od svjetla reflektora, što znači da je sušta suprotnost utemeljitelju Alibabe. U kompaniji stekao je nadimak Xiaoyaozi, 'nesputan', po liku iz kineskih romana o borilačkim vještinama koji ne sudjeluje u borbama ali je sjajan učitelj. Ta će mu reputacija dobro doći u upravljanju Alibabom u izazovnim vremenima.

Kinesko tržište, na kojem Alibaba ostvaruje dvije trećine prihoda usporava, a kompaniji baš ne polazi za rukom širenje u inozemstvu.

Američki regulatori blokiraju njegovo širenje na Zapadu, a u nekim dijelovima jugoistočne Azije i Indije kineski div ima problema s razumijevanjem tržišta i mentaliteta ljudi, tumače analitičari.

Uprava je u međuvremenu odgodila i početnu javnu ponudu dionica na Honkonškoj burzi, navodno zbog prodemokratskih prosvjeda, navodi BBC.

19. travanj 2024 01:46