Svijet
StoryEditor

[ANKETA] Jesu li kriptovalute budućnost plaćanja?

07. Studeni 2019.
32 posto Europljana smatra da je kripto budućnost e-plaćanja i čak 51 posto ih vjeruje kako se kriptovalute mogu koristiti i trošiti u većini trgovina. Podaci su to koji proizlaze iz istraživanja ING banke, dok EU, kao i Turska, rade na svojoj digitalnoj valuti.

Piše: FIMA Plus

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naveo je da bi vlada trebala dovršiti testiranje digitalne valute središnje nacionalne banke (national central bank digital currency - CBDC) u 2020. Državna banka planira izdati nacionalnu digitalnu liru baziranu na blockchainu u skladu s godišnjim predsjedničkim programom za 2020. godinu.

U okviru pilot-projekta, vlada navodno planira razviti softversku platformu za instantna plaćanja koja će se temeljiti na digitalnoj liri. Uz središnju banku, u projekt će biti uključena i nacionalna agencija za tehnološke inovacije - Vijeće za znanstvena i tehnološka istraživanja Turske, poznato i pod nazivom TUBITAK.

U Turskoj se povećava interes za usvajanjem blockchain tehnologije

Kako je izvijestio Cointelegraph Turkey, cilj je zemlje pokretanjem digitalne lire ojačati lokalno gospodarstvo.

- Glavni je cilj uspostaviti financijski sektor s jakom institucionalnom strukturom koji može odgovoriti na potrebe financiranja realnog sektora po niskim troškovima, ponuditi različite financijske instrumente širokoj bazi investitora putem pouzdanih institucija i podržati cilj Istanbula da postane atraktivno globalno financijsko središte, stoji u dokumentu.

Osim toga, vlada je zainteresirana za primjenu blockchain tehnologije za prijevoz i carine, kao i javne usluge i uprava.

Europska središnja banka razmotrit će izdavanje Eurocoina

Digitalizaciji valuta i primjeni blockchaina priključuje se i Europska unija. Nacrt dokumenta, koji je podložan izmjenama, a koji je izdala Europska unija sugerira mogućnost izdavanja vlastite digitalne valute.

O nacrtu će se detaljnije raspravljati ovog petka, 8. studenog, a perspektiva njegovog usvajanja bit će predstavljena 5. prosinca.

Što mislite - jesu li kriptovalute budućnost plaćanja - recite nam u anketi.

Sve o kriptovalutama i digitalnoj transformaciji te na kojim sve mjestima možete plaćati kriptovalutama u Hrvatskoj možete saznati i pratiti na FIMA Plus stranici.

24. travanj 2024 22:52