Svijet
StoryEditor

Koronavirus poremetio tržište ribe, stvaraju se nove zalihe ribljeg brašna

30. Travanj 2020.
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

Prema najnovijim informacijama iz Perua nova ribolovna kvota neće iznositi više od 1,5 milijuna mt ulova što bi moglo rezultirati 350.000 mt ribljeg brašna. Već sada postoje ugovorene količine od 150.000 mt, stoga bi samo oko 200.000 mt preostalo za plasman na tržištima. Zbog COVID 19 u Peruu je i dalje na snazi karantena do 10. svibnja što će utjecati na ribolovnu sezonu.

MSI Ceres spominje novu ugovorenu količinu ribljeg brašna od 15.000 mt sa Kinom. Prema zadnjim izvještajima iz Kine stvaraju s nove zalihe zbog smanjene trenutačne potrošnje. Potrošnja bi trebala porasti sa porastom potražnje za akvakulturom, no i ona ovisi o širenju COVID-19 u zemljama koje uvoze morske plodove.

Na tržištu uljarica i žitarica nema značajnijih promjena, na CME-u cijene futures-a su i dalje u padu. Na slabljenje cijena utječu mnogi faktori od političke situacije, nove epidemije i kretanja tečaja najznačajnijih svjetskih valuta.

Tečaj EUR/KN je u vrlo kratkom roku snažno porastao čim je svima postalo očito da će ovogodišnja turistička sezona biti katastrofalna, te je dosegao čak 7,65 kuna za euro. Trend slabljenja kune je brzo zaustavljen, a istovremeno je HNB jasno dao do znanja da na tržištu neće trpjeti jače slabljenje domaće valute.

U najvećoj panici sudionici su svojim reakcijama na tržištu utjecali na jačanje tečaja. HNB je sa ECB-om dogovorila zamjenu kuna za euro i to u iznosu od 2milijarde eura što je dodatno smirilo tržište. Prema mišljenju stručnjaka, tečaj bi se do kraja ljeta mogao kretati u rasponu 7,50- 7,55 kuna za euro.

04. svibanj 2024 04:29