Svijet
StoryEditor

Povoljne vremenske prilike za žitarice, cijene uglavnom stabilne

04. Listopad 2019.

Ovog tjedna nema se o mnogo toga izvijestiti. Cijene američkih žitarica i uljarica nisu se baš promijenile jedino je porasla cijena američke pšenice za 9 usd/mt. Nakon ovog relija sa cijenom pšenice stručnjaci smatraju da je cijena otišla previsoko te da će uslijediti pad cijena.

Ubrzo počinje žetva kukuruza kojoj sve ide u prilog, od dobrog vremena do potražnje za etanolom. Jedna od najvećih svjetskih korporacija koja se bavi žitaricama Cargill je već otpremila brazilski kukuruz u SAD, a nove isporuke se očekuju.

Povoljne vremenske prilike za sadnju u Brazilu utječu na sojinu sačmu. Istovremeno USDA će početkom idućeg tjedna objaviti nove podatke o sojinom zrnu i stručnjaci smatraju da će brojke biti prilično visoke što će zaustaviti daljnji rast cijena no istovremeno neće biti dovoljno niti za pokretanje značajnije korekcije cijena prema dolje.

U Peruu svi očekuju objavljivanje nove ribolovne kvote, nagađa se da će iznositi oko 2 milijuna tona što će u konačnici rezultirati sa 475 000 t ribljeg brašna. Već je 300 000 mt prodano unaprijed dok će se preostalih 175 000 mt pojaviti na tržištu u slobodnoj prodaji.

Kinezi i dalje imaju visoke zalihe ribljeg brašna, spominje se da su zalihe rekordne u posljednjih 10 godina, iako redovite troše prema planu.

JCI China Feed Market konferencija je održana proteklog tjedna, najviše se raspravljalo o Afričkoj svinjskoj gripi koja je zahvatila Kinu. Situacija se popravlja no vrlo polako. Za očekivati je da će iduća godina biti puno uspješnija.

Danas se također očekuje Američko izvješće o zaposlenosti van poljoprivrede. Analitičari očekuju 145 000 novih radnih mjesta. Ulagači će se većinom koncentrirati na stopu nezaposlenosti koja je na istom nivou protekla dva mjeseca.

 

19. travanj 2024 16:12