Svijet
StoryEditor

Sjedinjene Američke Države nadmašile ostale zemlje u broju bitcoin bankomata

18. Studeni 2019.
kriptovalute bitcoin
Broj bitcoin (BTC)  bankomata postavljenih diljem svijeta sada je prešao 6000

Piše: FIMA Plus

Internetski izvor CoinATMRadar pokazuje da je trenutno postavljeno 6004 bitcoin bankomata diljem svijeta, od kojih se preko 65 posto nalazi  u SAD-u.

Nadalje, 108 bankomata postavljeno je ovog mjeseca, a podaci također pokazuju da je prosječni dnevni broj postavljenih bitcoin bankomata 11.

Preko tri četvrtine bankomata postavljenih diljem svijeta nalazi se u Sjevernoj Americi, gotovo 20 posto u Europi i samo 2 posto u Aziji. U SAD-u se nalazi 3924 bankomata, a Kanada ih ima 653. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Austriji nalazi se 272, odnosno 189 bankomata što ih je dovelo na treće, odnosno četvrto mjestu po broju bitcoin bankomata.

1000 novih bankomata postavljeno je od lipnja ove godine

Ukupan broj bitcoin bankomata u svijetu povećan je za oko 1000 od lipnja, što pokazuje da industrija bilježi značajan rast. Bitcoin bankomati (ATM), koji se ponekad nazivaju i BTM-ovi, omogućuju korisnicima kupnju BTC-a, dok preko 35 posto bankomata također ima mogućnost prodaje kriptovaluta za gotovinu.

Sredinom listopada jedan je takav bankomat postavilo BTM poduzeće Bitstop u zračnoj luci Miami, o čemu smo već ranije pisali. Suosnivač poduzeća i glavni direktor strategije Doug Carillo objasnio je kako je bitcoin koristan za putnike.

- Sve više i više ljudi radije putuje i plaća bitcoinom umjesto gotovinom radi praktičnosti i sigurnosti. Međunarodna zračna luka Miami savršeno je mjesto za naše kupce na kojem mogu povoljno razmijeniti dolare za bitcoin i obrnuto, kada putuju u zemlji ili inozemstvu, rekao je Carillo.

Ipak, čini se da nisu svi sretni zbog rasta popularnosti bitcoin bankomata, posebno u Sjedinjenim Državama.

Kako je u subotu objavio Cointelegraph, šef kriminalističke istrage američke službe za unutarnje prihode (U.S. Internal Revenue Service Criminal Investigation) John Fort rekao je da je regulator oprezan s obzirom na potencijalne porezne probleme koje uzrokuju bitcoin bankomati i kiosci.

- Oni se moraju pridržavati istih regulativa vezanih za poznavanje kupca (Know-Your Customer) i sprečavanje pranja novca (Anti-Money Laundering), a vjerujemo da neki nisu u skladu s tim propisima, izjavio je Fort.

 

15. travanj 2024 12:34