Tehnopolis
StoryEditor

Broj redovitih korisnika interneta u Europi se udvostručio u odnosu na 2006.

17. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Kad je riječ o pretraživanju weba, Europljanima, kao ni Amerikancima, nikad nije dosta.

Tu tvrdnju potkrepljuju posljednji rezultati koje je jučer objavila Europska unija. Naime, broj Europljana koji redovito koriste internet se udvostručio u odnosu na 2006. godinu i trenutno iznosi 65 posto.

Veličina europskog tržišta, čiji korisnici trenutno konkuriraju Amerikancima kada je riječ o navikama korištenja interneta, online kupovini preko kompanija kao što je Amazon ili objavljivanju sadržaja na Facebooku, razlog je zbog kojeg tehnološki divovi trenutno na Europsku uniju gledaju kao na novo lukrativno tržište.

Korištenje smartphonea i drugih mobilnih uređaja koji omogućuju jednostavan pristup internetu te sve brža internetska veza povećali su razinu korištenja interneta, ali brojke i dalje variraju među regijama.

U državama poput Grčke, Portugala i Italije, koje su najviše pogođene gospodarskom krizom, čak jedna trećina stanovništva nikada nije koristila internet, tvrdi Eurostat. U skandinavskim zemljama, kao što su Švedska i Norveška, svega šest posto stanovništva spada u tu kategoriju.

Korištenje interneta u Europi i dalje je na značajno višoj razini u usporedbi s ostalim regijama, pogotovo novim tržištima zemalja koje tek sad ulažu u brzi internet i mobilne mreže. Ipak, razlike u korištenju u različitim dijelovima Europe mogle bi postati prepreka političkim planovima za obnovu takozvane digitalne ekonomije.

Europska komisija za sljedeću godinu planira kreiranje jedinstvenog tržišta za internetske i telekomunikacijske usluge. Cilj je reducirati birokraciju i tako pomoći kompanijama u prodaji digitalnih usluga. Međutim, budući da različite regije imaju različite potrebe, kao i razine korištenja interneta, pronalaženje zajedničkog rješenja moglo bi biti izazovnije nego što se čini.

18. svibanj 2024 19:31