Tehnopolis
StoryEditor

Lenovo od Googlea preuzeo vlasništvo nad Motorolom za 2,9 milijardi dolara

30. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Iz kineske tvrtke Lenovo, najvećeg svjetskog proizvođača osobnih računala danas je službeno potvrđeno kako je njihovo 2.9 miljarde dolara vrijedno preuzimanje Motorole finalizirano. Tako je Motorola, jedan od najpoznatijih i cijenjenih svjetskih proizvođača tehnološke opreme, postala sestrinska tvrtka Lenova.

- Ovo preuzimanje je povijesni trenutak , kako za Lenovo, tako i Motorolu, i od danas smo spremni da se natječemo s najjačima, da rastemo, i na kraju da pobijedimo u utrci. Ponudit ćemo  tržištu ono što mu je potrebno; veći izbor mobilnih uređaja i novu iskru inovacije - izjavio je Yang Yuanqing, direktor Lenova.

Lenovo će tako Googleu, koji je bio u vlasništvu Motorole od 2011.godine, isplatiti 660 milijuna dolara u gotovini, 750 milijuna u vrijednosti dionica, a ostatak od 1.5 milijarde dolara bit će isplaćen obveznicama u roku tri godine. Lenovo će biti u potpunoj kontroli Motorolinog sektora za proizvodnju mobilnih telefona, dok će Google zadržati prava na patente.

S pojavom Samsunga Galaxy i Appleovog iPhonea, Motorolina važnost na tržištu industrije mobilnih telefona drastično je pala, no iz kineske kompanije tvrde kako u roku od četiri do šest kvartala mogu u potpunosti vratiti posrnulog tehnološkog diva na staze stare slave. Ove godine računaju na 100 milijuna prodanih primjeraka mobilnih uređaja, čime bi zauzeli treće mjesto iza zasada neprikosnovenih Samsunga i Applea.

Motorolu će i dalje voditi dosadašnji direktor Rich Osterloh, sa sjedištem u Chicagu.

11. svibanj 2024 21:16