Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft tužio Samsung

05. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Microsoft je u ovih dana pokrenuo tužbu protiv Samsunga, tvrdeći da je proizvođač pametnih telefona iz Južne Koreje odbio isplatiti naknadu za patentnu licencu prošle jeseni nakon što je Microsoft najavio namjeru kupovanja Nokijinog odjela za uređaje i servis.

Tužba je podnesena na federalnom sudu na Manhattanu, a zahtijeva se novčana odšteta od Samsunga. Točan iznos nije poznat.

David Howard iz Microsofta u petak je u blogu napisao da Microsoft ‘cijeni i poštuje partnerske dogovore‘ sa Samsungom, ali se s tom tvrtkom ne slaže oko interpretacije dogovora.

- Nažalost, i među partnerima ponekad dođe do neslaganja. – napisao je Howard. Samsung je u izjavi odgovorio da će detaljno proći kroz tužbu i onda utvrditi koji je odgovor prikladan.

Microsoft se na mobilnom tržištu pokušava natjecati s Googleovim operativnim sustavom, Androidom. Kao dio strategije, Microsoft pokušava povećati troškove za Androidove uređaje tako što ih tjera da isplaćuju naknade za patente.

Većina velikih proizvođača smartphonea, kao što su Samsung, LG i HTC, pristala je na plaćanje. Motorola jedina ne želi pristati i još je od 2010. godine u sporu s Microsoftom.

Kako stoji u tužbi, Samsung je izvršio dogovor o plaćanju za vrijeme prve fiskalne godine nakon potpisivanja dogovora 2011. godine. Međutim, nakon što je Microsoft najavio dogovor s Nokijom prošle godine, Samsung je odbio izvršiti dogovorenu uplatu.

Samsung je to argumentirao činjenicom da je Microsoftov dogovor s Nokijom prekršio njihov sporazum te da telefoni prodani nakon Microsoftovog dogovora s Nokijom ne spadaju u prvotni ugovor. Microsoft je stoga ‘upitao‘ sud za mišljenje.

12. svibanj 2024 08:51