Tehnopolis
StoryEditor

Motorola i Google napadaju Apple i Samsung

02. Kolovoz 2013.
Piše:
Branimir Kovač

Motorola Mobility je noćas predstavila svoj novi mobitel Moto X, prvi ispočetka razvijeni proizvod otkako je ovu poznatu kompaniju u svibnju prošle godine kupio Google za 12.4 milijarde dolara.

MotoX predstavlja Motorolin pokušaj da se u velikom stilu vrati na tržište kojim dominiraju Samsung i Apple, a to se vidi i po samom uređaju koji sa ekranom od 4,7 inča očito cilja prema korisnicima iPhonea i Galaxy S serije. Po cijeni od 199 dolara (uz potpis ugovora sa nekom od glavnih američkih telekom kompanija) novi telefon na tržištu bi se trebao pojaviti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Kao prvi uređaj koji je ispočetka razvijen u kompaniji nakon preuzimanja, Moto X očekivano je zasnovan na Googleovoj Android tehnologiji. Sama kupovina Motorole, za Google predstavlja izravno suočenje sa konkurencijom – iako mnogi od njih, poput velikog Samsunga, koriste Googleovu softversku tehnologiju, Google do sada nije izravno proizvodio mobitele, već ih je, kao u slučaju Nexusa 4, radio sa partnerima.

Prošlogodišnja Googleova kupovina stigla je u trenutku kada je Motorola na tržištu pametnih telefona praktički postala irelevantna, te je stoga Moto X isčekivan s velikim nestrpljenjem – praktički je riječ o ponovnom pokretanju cijele kompanije na posve novim nogama. Nizom tehničkih karakteristika Moto X pokazuje kako se može nositi sa konkurencijom, a posebice se ističe činjenica da je uređaj u cjelosti proizveden u SAD-u. U vrijeme kada većina pametnih telefona stiže iz azijskih pogona, novi MotoX sklapat će se u Flextronicsovim pogonima u Teksasu.

Kupovina posrnule Motorole utjecala je i na Googleovu profitabilnost, pa je tako Motorola Mobility u drugom kvartalu iskazala gubitak od 342 milijuna dolara. Nakon restrukturiranja, rezanja broja zaposlenih i lansiranja novih proizvoda poput MotoX-a, Google očekuje i bolje poslovne rezultate, čemu bi trebala pomoći i jeftinija verzija ovog mobitela koja je također u razvoju.

Glavne karakteristike uređaja:

4.7inčni AMOLED zaslon rezolucije 1280x720 točakaSnapdragon S4 procesor na 1.6 GHz2 GB radne memorije16/32 GB za pohranu podatka Kamera od 10 megapixelaAndroid 4.2.2. operativni sustav

11. svibanj 2024 23:45