Tehno
StoryEditor

[VIDEO] Misija Starlink: SpaceX lansirao 60 satelita za superbrzi internet

12. Studeni 2019.
U ponedjeljak je kompanija Elona Muska SpaceX u svemir lansirala 60 satelita u misiji Starlink iz svemirskog lansirnog kompleksa SLC-40 na Floridi.

Raketa Falcon 9 ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Prvi sateliti misije Starlink u svemir su lansirani još 24. svibnja, a glavni je cilj složiti sazviježđe satelita kako bi se omogućila suberbrza internetska veza diljem svijeta, posebice u onim dijelovima koji još uvijek nisu 'online' poput mnogih ruralnih područja. Osim toga, stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudilo bi se alternativno rješenje, stoji u priopćenju.

SpaceX planira postaviti gotovo 12.000 satelita u orbitu, a taj bi se broj mogao popeti i do 40.000 satelita koji će, nakon isteka vijeka trajanja, izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Svaki satelit teži oko 260 kilograma, a s obzirom da su postavljeni na oko 2000 kilometara od Zemlje, zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na minimum.

Starlink planira korisnicima u SAD-u i Kanadi internetsku uslugu početi pružati već iduće godine, a nakon 24 odrađene misije počet će i globalna usluga.

16. travanj 2024 09:55