Preporučeno
StoryEditor

Havenith: Cilj nam je financiranje malih i srednjih poduzetnika prerizičnih za banke

20. Lipanj 2016.

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak potpisali su prvi sporazum za male i srednje tvrtke (MSP) u okviru programa InnovFin s ciljem plasiranja 150 milijuna kuna novih zajmova o čemu smo porazgovarali s Deputy Chief Executiveom EIF-a, Rogerom Havenithom.

Hrvatska i drugi dijelovi EU već neko vrijeme bilježe deflaciju, može li ovaj program izmijeniti taj trend?

Mi želimo mobilizirati 315 milijardi eura, to je izrazito značajno, ali ja mislim nedovoljno da bi se stvorila velika promjena u inflaciji kojom u većoj mjeri upravlja politika Europske središnje banke. Mi želimo stimulirati povratak rasta nakon krize, to je plan odgovora na krizu koji je već pokazao potencijal da stvori dugotrajniji i održivi rast. Mi osjećamo da on postiže zadane ciljeve, to je, dakako, na dugotrajnije razdoblje. Mi ćemo promatrati i mjeriti učinak i output (financijskih instrumenata) na razini malih i srednjih kompanija, ali je bitno imati dugoročnu perspektivu na ono što radimo.

Mi pokrivamo 50 posto rizika što se pretače u smanjivanje dodataka za osiguranje kod banaka. One imaju obvezu u potpunosti prenijeti tu dobrobit manjim i srednjim tvrtkama.

Kako komentirate fragmentaciju na europskom financijskom tržištu?

Ono čemu svjedočimo na europskoj razini su fragmentirana tržišta koja podrazumijevaju različite uvjete za tvrtke koje sada primaju potporu, kompanije imaju različite uvjete u smislu kamatnih stopa ili traženog kolaterala. Također imamo različite uvjete za alternativne izvore financiranja. Kao što znate, kompanije u velikoj mjeri ovise o bankama i mi također moramo razviti alternativne izvore, to su primjerice sekuritizacija ili financiranje na temelju vlasničkog/dioničkog kapitala. Ovdje vidimo čak i veću fragmentaciju europskog tržišta duž nacionalnih ili regionalnih linija i mi to  moramo nadvladati financijskim instrumentima.

Ovaj paket podrazumijeva riskantnije zajmove, što to znači za hrvatske poduzetnike?

Zajmovi za koje je danas potpisan sporazum prije svega su namijenjeni posebno inovativnim kompanijama ili kompanijama koje ulažu u istraživanja. Mali i srednji poduzetnici ili tvrtke s do 500 zaposlenih sami po sebi predstavljaju riskantnije ulaganje u percepciji banaka i većih kompanija. Ovo se posebno odnosi na inovativne MSP-ove, oni često imaju neopipljive kolaterale koje banke teško mogu procijeniti. To je točno pozicija na kojoj mi ulazimo i uzimamo dio rizika, mi pokrivamo 50 posto rizika što se pretače u smanjivanje dodataka za osiguranje kod banaka. One imaju obvezu u potpunosti prenijeti tu dobrobit manjim i srednjim tvrtkama. MSP-ovi  jesu rizični i mi možda ciljamo na skupinu koja je još riskantnija, vjerojatno govorimo o gubitcima u iznosu od oko 10 posto.

07. svibanj 2024 03:24