Preporučeno
StoryEditor

FOTO: Lider predstavio zimzelenu Knjigu o umijeću trgovanja, ljubavi prema ‘slatkom novcu‘

06. Prosinac 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Knjiga o umijeću trgovanja, jedna je od četiri koje je napisao Benedikt Kotruljević, a 600 godina nakon rođenja ovog dubrovačkog trgovca, filozofa i mislioca, djelo je reizdao upravo Lider.

- U trgovačkoj vještini zatekoh nepodobnost, nered, raspuštenost i ispraznost. Zbog toga se ražalih i zaboli me činjenica što je ta vještina, zgodna i korisna - došla u ruke neukih i neotesanih ljudi, koji njome upravljaju bez načina i bez reda, bez pravila i praveći zloporabe, a učeni je ljudi zapostavljaju i zanemaruju, predajući je neznalicama na milost i nemilost i neiskusnima da je izvrnu smijehu, - zapisao je 1458. godine dubrovački gospar Benedikt Kotruljević. Primjenjiva i danas, ova knjiga, djelo trgovca iz Dubrovačke Republike, svojom porukom snažno odjekuje čak 600 godina nakon njegova rođenja te djeluje kao da opisuje žalopojke novinara koji se vratio s terena kako bi ustvrdio činjenično stanje u državnim ili privatnim tvrtkama.

Dvojno knjigovodstvo

Upravo stoga što je postavio neka od osnovnih načela trgovine, što je prvi pojasnio dvojno knjigovodstvo, uvertiru u bilanciranje i knjigovodstvo, što i danas korespondira s glavnim uzusima suvremene trgovine, Benedikt Kotruljević zasluženo je, još jednom, probuđen. S talijanskog jezika preveo ga je Žarko Muljačić, a predgovor mu napisao glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović. Knjigu je  uredio Tomislav Blagajić,  a svim zainteresiranim stručnjacima i onima koji će to postati na Ekonomskom fakultetu predstavio dekan Lajoš Žager.

- Ovih dana slavimo 96-ti rođendan Ekonomskog fakulteta, na kojemu su studirale, diplomirale tisuće studenata. Svi su oni koristili razne autore prilikom svojeg obrazovanja, između ostalih, citirali i tekstove Benedikta Kotruljevića. Dvije su riječi bitne, tradicija i inovacija. Tradicija je vrlo važna i trebamo ju češće koristiti, a inovacija ? Kotruljević ima ideje koje su primjenjive i danas. Većina ga poznaje po dualnom knjigovodstvu, međutim njegove misli ne svode se samo na to - rekao je okupljenima Žager.

- U 13. poglavlju Kotruljević govori o knjigama trgovca, načinu njihova vođenja te opisuje dualno knjigovodstvo. Međutim, on govori i o priznavanju prihoda, govori o prodaji s odgodom plaćanja, o načelu koje su danas usvojile i banke i države - rekao je profesor Damir Gulin. Nabrajajući korelaciju sa sadašnjim vremenom, Gulin u kratkom izlaganju nije mogao pobrojati sve što je Kotruljević gotovo predvidio, kada je pisao o načelima poštene cijene, o rizicima i kreditima.

- Jednom kada integralno pristupite ovome djelu, shvatite kako je ono aktualno prije svega zbog novca, jer Kotruljević je sve svoje znanje iz područja prava, trgovine, filozofije fokusirao upravo na novac. Stoga bilježim jednu njegovu rečenicu: "Novac je sladak zalogaj, kada ga čovjek ima, nikada ga se ne bi želio odreći- rekao je Gulin.

Evergrin

- Vrijedio je, vrijedi i vrijedit će - sažeo je profesor Mladen Pancić istaknuvši kako je u Knjizi o umijeću trgovanja mnogo elemenata modernog menadžmenta, marketinga i društveno odgovornog poslovanja. Maestralnim ocjenjuje način na koji je srednjovjekovni autor obradio pitanja monopola i konkurencije i, našalivši se, izdvojio jedan poseban pasus, koji se odnosi na takozvani "dop":

- Objedinio je ne samo nužnost pomaganja potrebitih, već i ponašanje prema zaposlenicima. Doduše, treba zanemariti onaj dio o fizičkom kažnjavanju zaposlenika, iako bi neki i danas našli razloga za razmatranje takvog postupanja prema zaposlenicima - rekao je Pancić.

Komplimente na odrađenom poslu okupljeni su uputili prevoditelju, koji je, budući da ne postoji original rukopisa, posvetio posebnu pažnju postojećim prijepisima, strpljivo ih uspoređujući, a potom i prevodeći na hrvatski jezik.

- Nema originalnog rukopisa, postoje samo prijepisi. Prva njegova knjiga tiskana je 115 godina nakon nastanka originalnog rukopisa, stoga doista velike pohvale na rad profesora Žarka Muljačića, kojemu je ovo, usudio bih se reći, životno djelo - rekao je urednik  "Knjige o umijeću trgovanja - savjeti iz XV. za 21. Stoljeće‘‘, Liderov Tomislav Blagajić.

Za šećer na kraju priče o brendiranju Benedikta Kotruljevića, glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović najavio je intervju s autorom. Kaže, najstariji mu je to sugovornik s kojim je imao prilike raditi intervju, čije detalje nećemo otkriti, tek najaviti kako ga možete pročitati u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

Branko Grčić, bivši ministar i sadašnji saborski zastupnik, sigurno će ga pročitati jer ga: doista zanima ovaj virtualno povijesni intervju koji dokazuje da su Kotruljevićeve ideje, misli i ekonomska načela, 600 godina od njegovog rođenja, i danas aktualne.

03. svibanj 2024 16:02