Preporučeno
StoryEditor

Prvo povlačenje svježeg mesa iz Hrvatske zbog salmonele, proizvođač ogorčen

26. Studeni 2016.

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je iz prodaje prvi put povučeno svježe pileće meso domaćih proizvođača.

- Tijekom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u objektu za klanje peradi "Domaći pilići Antolković", vIasnika Zlatka Antolkovića, uzorkovano je svježe pileće meso. Nakon provedene laboratorijske pretrage utvrđeno je da sadrži bakteriju Salmonella infantis, navode iz Ministarstva. Ističu kako je proizvod s LOT brojem 53482/2016 distribuiran na vlastito prodajno mjesto mesnica "Domaći pilići Antolković" Tržnica Špansko u Zagrebu i prodan s danom 7. studenoga te se više ne nalazi na tržištu - navodi priopćenje.

Proizvođač Zlatko Antolković kaže da je ogorčen zbog provjere i prema reportaži HRT-a tvrdi da su inspektori tražili tip salmonele koju dosad nitko nije provjeravao.

- Salmonela se ne pregledava, taj Infantis u tovu, kao druge  koje su zakonom regulirane. Znači ta salmonela Infantis dosad uopće nije bila u zakonu RH. Da je ona u zakonu, mi bismo vršili preglede - rekao je.

Ministarstvo poljoprivrede javlja da je salmonela pronađena i u pilećim prsima u mesnici Županja na tamošnjoj tržnici, proizvod je povučen iz prodaje.

- Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je tijekom provođenja plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, u maloprodajnom objektu Mesnica Županja, Tržnica b.b., Županja, subjekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla PERUTNINA Ptuj-PIPO d.o.o. Čakovec, uzorkovano Svježe meso peradi pileća prsa, gdje je nakon provedene laboratorijske pretrage utvrđeno da sadrži bakteriju Salmonella infantis.

Prepeličja jaja

Ministarstvo potrošače upozorava da je na farmi prepelica u Tinjanu također utvrđena prisutnost salmonele zbog čega je trgovcima upućen poziv da jaja s te farme povuku iz prodaje i o tome odmah obavijeste mjerodavne institucije.

- Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je na farmi prepelica AGRO LINE d.o.o., Šurani 1, Tinjan, u sklopu godišnje naredbe provedeno testiranje na bakteriju iz roda Salmonella spp. gdje je utvrđena prisutnost bakterije Salmonella serovar Typhimurium", kaže se u obavijesti. Navedena farma stavila je proizvod - jaja od prepelica na tržište putem tvrtki  AGRO LINE DISTRIBUCIJA d.o.o. Zagreb i OVUM d.o.o. Zagreb.

Budući da navedene tvrtke u Zagrebu nemaju odobreni ili registrirani objekt za poslovanje s hranom, nije poznat put kojim je pošiljka fizički otpremana. Poznato je da su po jedna kutija s ukupno 144 komada prepeličjih jaja otpremljene u trgovine BILLA u Opatiji i Puli, kao i da su iste u postupku povlačenja. "Prema informaciji zaprimljenoj od veterinarske inspekcije postoji osnovana sumnja na daljnju distribuciju unutar tržišta Republike Hrvatska te ovim putem obavještavamo potrošače i sve trgovačke lance da ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama da ga ODMAH povuku s tržišta i o tome ŽURNO izvijeste HR RASFF (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)", poziva ministarstvo.

Povlačenje svježih purećih prsa talijanskog proizvođača

Trgovački lanac SPAR Hrvatska povukao je iz prodaje svježa pureća prsa, za koja je veterinarska inspekcija utvrdila da su zaražena salmonelom. Riječ je o proizvodu "Pureća prsa - svježa" od 750 grama, s rokom trajanja do 24. studenoga 2016. talijanskog proizvođača AIA, koji je uzorkovan u trgovačkom lancu Kaufland Hrvatska. Veterinarska inspekcija nastavila je s daljnjim inspekcijskim nadzorima te je utvrdila da je navedeni proizvod stavio na tržište i trgovački lanac SPAR Hrvatska. Dodaje da je SPAR, nakon zaprimanja obavijesti, sporni proizvod povukao iz maloprodaje i o tome obavijestio potrošače na svojim službenim internetskim stranicama, a kupce pozvao da proizvod vrate u najbližu poslovnicu uz povrat novca.

05. svibanj 2024 07:51