Što i kako
StoryEditor

Financijski izvještaji: Kako iskazivati usporedne podatke za 2022. u izvještajima za 2023.

09. Siječanj 2024.
Piše: Marija Zuber

Trgovačka društva i drugi poduzetnici obveznici poreza na dobit kojima je porezna godina jednaka kalendarskoj dužni su za 2023. godinu sastaviti financijske izvještaje u eurima kao službenoj valuti RH. Za statističke svrhe se izvještaji za 2023. predaju Financijskoj agenciji u Registar godišnjih financijskih izvještaja najkasnije do 30. travnja 2024. godine, pri čemu obvezan set podataka uključuje bilancu, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke.

Ta se obveza odnosi na sve obveznike poreza na dobit, neovisno o tome je li im financijska godina jednaka kalendarskoj ili se razlikuje od kalendarske. Za potrebe izvještavanja skupština i drugih tijela poduzetnika i za javnu objavu rokovi sastavljanja financijskih izvještaja poduzetnicima kojima je porezna godina jednaka kalendarskoj nešto su dulji, do 1. srpnja 2024. godine (30. lipnja 2024. je nedjelja pa se rok pomiče na 1. srpnja 2024.).

Drukčija financijska godina

Poduzetnici kojima je financijska godina jednaka kalendarskoj godišnje financijske izvještaje za 2023. godinu, ne samo za statističke svrhe, već sve izvještaje za potrebe svojih tijela i za javnu objavu, prvi put sastavit će u eurima, pri čemu i usporedne podatke za prethodnu, 2022. godinu treba iskazati u eurima. Financijski izvještaji za 2022. godinu sastavljeni su u kunama, a sada ih je radi prikaza usporenih podataka potrebno konvertirati u euro. Poslovni subjekti kojima se porezna godina razlikuje od kalendarske, npr. oni kojima porezna godina traje od 1. srpnja do 30. lipnja, pa im je posljednji izvještajni dan bio datum 2023. godine, već su u svojim izvještajima usporedne podatke za prethodne godine navodili u eurima i centima.

Dakako, svi su poduzetnici u poslovnim knjigama na dan 1. siječnja 2023. godine trebali obaviti pripremne radne povezane s prelaskom na novu službenu valutu i sve pozicije iskazati u eurima, uz primjenu propisanoga finskog tečaja konverzije (1 euro = 7,53450 kuna). Razlike koje su pri tome nastale preračunavanjem kuna u eure trebalo je s datumom 1. siječnja 2023. godine proknjižiti u korist prihoda ili na teret rashoda. Prihodi nastali po toj osnovi su oporezivi prihodi, ne isključuju se iz porezne osnovce, ali se i evidentirani rashodi smatraju porezno priznatim rashodom poslovanja.

Obveznici HSFI-ja

U financijskim izvještajima za 2023. godinu podaci za tekuću i za prethodnu godinu iskazuju se u eurima i centima, zaokruženo na dvije decimale, pri čemu se način iskazivanja razlikuje ovisno o tome primjenjuje li gospodarski subjekt Hrvatske standarde financijskog izvještavanja (HSFI) ili je obveznik primjene Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI).

Poduzetnici koji su obveznici primjena HSFI-ja obvezni su u sve pozicije bilance – imovinu, kapital i obveze – za prethodnu godinu preračunati iz kuna u eure i cente, uz primjenu propisanoga fiksnog tečaja konverzije. Za većinu će poslovnih subjekata to praktično značiti preuzimanje početnih bilančnih stanja evidentiranih na dan 1. siječnja 2023. godine.

Podsjećamo da je prema Zakonu o uvođenju eura temeljni kapital trgovačkih društava u sudskom registru informativno iskazan u eurima i centima, pa se taj iznos iskazuje na poziciji usporednih podataka za prethodnu godinu. Ako se tijekom 2023. godine dogodila promjena u temeljnom kapitalu, to će biti vidljivo u podacima za izvještajnu 2023. godinu. Na isti način treba stavke iskazane u računu dobiti i gubitka za prethodnu 2022. godinu i izvještaja o novčanim tokovima preračunati u eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, vodeći računa o tome da se preračunana svota dobiti ili gubitak poklapaju s tim podatkom u usporednim podacima u bilanci.

Obveznici MSFI-ja

Obveznici primjene MSFI-ja imaju nešto složenije zadaće vezane uz iskazivanje usporednih podataka za 2022. godinu. Oni će imovinu i obveze iskazane u financijskim izvještajima za 2022. godinu konvertirati u eure prema zaključnom tečaju na datum izvještavanja, a to je za one kojima je porezna godina jednaka kalendarskoj bio tečaj na dan 31. prosinca 2022. godine. Toga je dana srednji tečaj HNB-a bio jednak propisanom konverzijskom tečaju odnosa kune i eura i iznosio je 7,53450 kuna za jedan euro.

Prihode i rashode iskazane u usporednim podacima za 2022. godinu treba iskazati u eurima uz primjenu prosječnog tečaja za izvještajno razdoblje. Prema HNB-ovim podacima, prosječni tečaj eura u 2022. godini iznosio je 7,531585 kuna. I ti će poduzetnici morati uskladiti podatke iz računa dobiti i gubitka s pozicijama bilance i možebitne razlike iskazati u sklopu ostale sveobuhvatne dobiti. 

21. travanj 2024 19:57