Tehno
StoryEditor

Vedran Antoljak: Smjena Sama Altmana početak je nove ere razvoja umjetne inteligencije

18. Studeni 2023.
Sam Altmanfoto Facebook

Sam Altman je smijenjen s pozicije izvršnog direktora OpenAI-ja, tvrtke najpoznatije po razvoju ChatGPT-a i to zbog ‘nedosljednosti i neiskrene komunikacije‘, piše The Guardian.

Altmanovo otpuštanje veliki je šok za Silicijsku dolinu s obzirom da je Altman nakon pokretanja chatbota postao jedan od najpoznatijih tehnoloških direktora na svijetu kao i najveći stručnjak za umjetnu inteligenciju.

U svom priopćenju prilikom smjene, upravni je odbor OpenAI-ja naveo da ‘više nema povjerenja u njegovu sposobnost vođenja te da je ‘potrebno‘ novo vodstvo kako tvrtka napreduje. Također, osim što više neće biti direktor, Altman napušta i upravu tvrtke.

Nakon ove objave se oglasio i sam Altman rekavši da je vrijeme u OpenAI-ju bilo ‘transformativno‘ za njega te da je volio raditi ‘s tako talentiranim ljudima‘.

Mira Murati, tehnička direktorica OpenAI-ja, postat će privremena izvršna direktorica umjesto njega. Također, drugi suosnivač ove tvrtke, Greg Brockman je nakon ovih vijesti odlučio odstupiti s pozicije predsjednika odbora.

– Na temelju današnjih vijesti, dao sam otkaz – napisao je Brockman na društvenim mrežama te se nekoliko sati kasnije oglasio rekavši da je, zajedno s Altmanom, ‘šokiran i tužan‘ odlukom odbora pritom se zahvaljujući timu u OpenAI-ju, klijentima, investitorima i svima drugima. 

– Mi još uvijek pokušavamo shvatiti što se točno dogodilo – napisao je Brockman na X-u opisujući razvoj događaja uoči odluke odbora. Ipak, Brockman je objavu zaključio rekavši da će on i Altman ‘biti dobro‘ te da ‘uskoro stižu veće stvari‘.

Odluku odbora za Lider je prokomentirao Vedran Antoljak, suosnivač i partner u konzultantskoj kući Best Advisory. 

– Prema objavi za javnosti od OpenAI, Altman nije bio ‘dosljedno iskren‘ u komunikacijama s odborom, što je utjecalo na njihovu sposobnost donošenja odluka. Iako smo iznenadne smjene vodećih ljudi u tvrtkama viđali i ranije u slučajevima poput smjene Stevea Jobsa iz Applea, ova smjena bila je brutalna. Naime, OpenAI nije imao lijepe riječi o Samu Altmanu, što je dosta neobično jer u takvim naglim smjenama obično obje strane nastoje biti uvažavajuće i pristojne kako ne bi naštetili tvrtki, posebno s obzirom što su Sam i Greg ne samo ključni direktori OpenAI, već su njegovi suosnivači i suvlasnici. U jučerašnjoj smjeni to nije bio slučaj, što ukazuje na jako visoku razinu neslaganja upravnog odbora s glavnim direktorima – govori Antoljak napominjući da je Altmanovo otpuštanje izazvalo brojna pitanja o budućnosti tvrtke, osobito u pogledu prikupljanja sredstava.

image

Vedran Antoljak

foto Ratko Mavar
 

– Altman, poznat kao iskusan i vješt prikupljač sredstava, igrao je ključnu ulogu u povećanju vrednovanja OpenAI-a, koje se do jučer procjenjivalo na 90 milijardi dolara. Investicijski analitičari, vjeruju da će ovo kratkoročno utjecati na vrijednosti tvrtke, ali kako to neće narušiti sposobnost tvrtke za prikupljanje sredstava i ostanak OpenAI-a kao predvodnika AI revolucije – tvrdi Antoljak zaključujući da se ova promjena na vrhu može smatrati ne samo završetkom jedne razvojne ere umjetne inteligencije već i početkom nove, u kojoj OpenAI pod novim vodstvom nastavlja koračati prema svojoj misiji revolucioniranja svijeta umjetne inteligencije. 

– S Altmanom koji odlazi, a Murati na čelu, OpenAI se suočava s novim izazovima i mogućnostima koji znači da je u svijetu AI-ja jedina konstanta promjena – poručuje Antoljak. 

03. svibanj 2024 16:05