Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Auctor i peti put izborio dividendu Medike, ove godine 200 eura

03. Svibanj 2024.

Vodeći dioničar Medike, investicijska tvrtka Auctor u većinskom vlasništvu varaždinskog odvjetnika Olega Uskokovića, i petu godinu zaredom uspio se izboriti za dividendu tog veletrgovca lijekovima. Kako stoji u obavijesti o odlukama sa skupštine dioničara održane u četvrtak, Auctor je i ove godine podnio protuprijedlog o isplati dividende.

Tako je skupština odlučila da se cjelokupna neto dobit Medike od gotovo 15 milijuna eura rasporedi u zadržanu dobit. Dioničarima će se isplatiti dividenda od 200 eura po dionici. Kako stoji u objavi, dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti kompanije. Pravo na isplatu dividende imaju svi dioničari koji su taj status imali na dan donošenja odluke o isplati dividende, odnosno 2. svibnja, osim vlastitih dionica Društva. Isplata mora biti izvršena najkasnije tridesetog dana od dana donošenja skupštinske odluke.

Na taj je način Auctor koji kontrolira 48 posto dionica i ove godine poništio prvotni prijedlog Uprave koja je namjeravala samo zadržati dobit. Inače, davanje protuprijedloga na skupštini za isplatom dividende već je postala uobičajena Auctorova praksa, s obzirom da je to učinio na svakoj skupštini od 2020. godine. Podsjetimo, Auctor je 2019. postao najveći dioničar Medike u sklopu vlastitog financijskog restrukturiranja kada je posredno stekao 43 posto Medikinih dionica koje je držala Sanja Palić, udovica Marijana Palića, jednog od veterana domaće burzovne scene.

Ona je bila prijašnja vlasnica kompanije te je prepustila kreditima opterećeni Auctor novoosnovanoj tvrtki sa sjedištem u Pragu, Auctor Holdingu u vlasništvu odvjetnika Uskokovića koji je godinama bio angažiran na pravnom zastupanju Auctora. Krajem 2019. Auctor je objavio i ponudu za preuzimanje ostalih dionica Medike.

Što se tiče poslovanja tog veletrgovca lijekovima, u prvom tromjesečju ove godine zabilježeni su ukupni konsolidirani prihodi od 205,6 milijuna eura što je 14,5 posto više nego godinu ranije. Toliki rast bilježe i prihodi od prodaje koji su dosegli 203,7 milijuna eura. Neto dobit zaustavila se na 4,7 milijuna eura.

03. svibanj 2024 16:02