Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Do kraja godine očekuje se početak gradnje Centra gaming industrije u Novskoj

17. Siječanj 2024.
Šime Erlić, Andreja Šeperac, Ivan Celjak, Marija Kušmiš, Marin Piletićfoto Tomislav Koran

Za projekt Centra gaming industrije u Novskoj, koji uključuje izgradnju nekoliko objekata na devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska, ishodovano je svih šest građevinskih dozvola te se početak radova očekuje do kraja 2024. godine, rečeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj. U prvom kvartalu ove godine očekuje se natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a nakon toga očekuje se i objava nabave za izvođača radova.

Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije, koji nudi tranziciju za područja suočena sa socioekonomskim problemima.

– Novska i SMŽ ovim su projektom dobar primjer ulaganja kroz EU fondove. Svi svjetski trendovi govore da će digitalizacija biti još veća. Na valu ste toga trenda. Ovim projektom omogućit ćemo da se povuče ekonomiju i stanovnike ka novom pozitivnom valu – rekao je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

image

Šime Erlić

foto Tomislav Koran

Centar gaming industrije činit će zgrada fakulteta koji se prostire na 12 tisuća kvadrata i studenskog doma od pet tisuća kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, a imat će i bazen te sportsku dvoranu. Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara imat će 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta – rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

– Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u SMŽ i Novskoj. Prije nekoliko smo godina iskoristili priliku i u našoj županiji razvili jednu sasvim novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru – izjavila je Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog kooordiatora Sisačko-moslavačke županije.

image

Andreja Šeperac

foto Tomislav Koran

Nove industrije i tehnologije novi su smjer za SMŽ, a Centar gaming industrije bit će centar razvoja županije, poručio je župan Ivan Celjak.

– U posljednje dvije godine ishodovali smo svih šest građevinskih dozvola, osigurali smo sredstva putem Fonda za pravednu tranziciju. Srednja škola Novska i Tehnička škola u Sisku imaju smjer za razvoj videoigara i smjer za robotiku. Očekujemo dolazak mladih i nova zapošljavanja. Čekamo odluku o financiranju, potom slijedi nabava i izgradnja – poručio je Celjak.

image

Ivan Celjak

foto Tomislav Koran

Spoznajući benefite gaming industrije, sredina koja je do 2018. godine bila neprepoznatljiva danas je predvodnik digitalne transformacije, a projekt Centra gaming industrije vrijedan preko 60 milijuna eura rezultat je toga, poručila je Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske.

– U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 startupova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku – rekla je Kušmiš.

image

Marija Kušmiš i Marin Piletić

foto Tomislav Koran

Svaka kuna koju je Vlada RH uložila u projekt nije uzalud potrošena, izjavio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Imamo mlade ljude koji u doselili u Novsku, pokrenuli svoju tvrtku i danas zapošljavaju deset developera. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1 danas je Poduzetnički inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske. Započeli su nešto što će, nadam se, eksplodirati u pozitivnom smjeru. Ovdje se educiraju i oni koji će raditi u dizajniranju, te čitavom nizu drugih poslova – dodao je Piletić.

25. travanj 2024 08:04