Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europski regulator će vjerojatno blokirati još jednu milijardersku akviziciju

19. Siječanj 2024.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Europske unije namjerava blokirati Amazonovu ponudu od 1,4 milijarde dolara za kupnju iRobota, proizvođača popularnog usisavača Roombe, objavio je Wall Street Journal. 

Dužnosnici za tržišno natjecanje iz Europske komisije sastali su se u četvrtak s predstavnicima Amazona kako bi razgovarali o dogovoru, rekli su anonimni izvori za WSJ.  Amazonu je tijekom sastanka rečeno da će dogovor vjerojatno biti odbijen, ali iz tvrtke još nisu dali komentar na situaciju. 

Plan za odbacivanje sporazuma i dalje bi trebao službeno odobrenje 27 najviših političkih čelnika Komisije prije nego što se može izdati konačna odluka. Povijesno gledano, taj proces vjerojatno neće poništiti preporuku povjerenice Komisije, Margrethe Vestager. Povjerenstvo ima rok za konačnu odluku do 14. veljače.

Kako stvari trenutno izgledaju, Amazon bi ipak mogao odustati od dogovora o kupnji proizvođača pametnih robota, a prvi puta se kupnja spominjala još u kolovozu 2022. godine. 

Dionice iRobota pale su gotovo 40 posto u trgovanju nakon radnog vremena nakon što je  WSJ izvijestio o namjeri EU-a. Točnije, dionice iRobota zaključile su trgovanje na 23,62 dolara u četvrtak, znatno ispod cijene od 61 dolara po dionici koju je Amazon pristao platiti za tvrtku, i ispod cijene od 49,99 dolara po dionici dan prije objave akvizicije.

Europska komisija službeno je izrazila zabrinutost oko sporazuma u studenom, rekavši da bi mogao ograničiti konkurenciju na tržištu robotskih usisavača. Amazon bi mogao imati mogućnost i poticaj oštetiti iRobotove konkurente sprječavajući ih da prodaju svoje proizvode na tržištu tvrtke ili ograničavajući im pristup, rekla je Komisija.

Amazon je prošli tjedan propustio rok za podnošenje takozvanih lijekova ili obveza komisiji kako bi pokušao odgovoriti na zabrinutosti nadzornika tržišnog natjecanja.

Odluka EU-a ponovno je u suprotnosti s britanskom antitrustovskom nadzornom organizacijom, koja je dala zeleno svjetlo sporazumu nakon što je utvrdila da će imati ograničeni konkurentski učinak na britanskom tržištu. Uprava za tržišno natjecanje i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) također se razišla sa svojim europskim kolegom odobrivši dogovor s Bookingom kada je pokušao preuzeti Etraveli i (barem u početku) blokirajući Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda. CMA je kasnije promijenio svoj stav o ugovoru između Microsofta i Activisiona.

Podsjećamo, europski regulatori su u 2023. imali pune ruke posla. Uz nekoliko blokada koje smo naveli, tu je i Meta koja je kažnjena s 400 milijuna eura zbog kršenja pravila o privatnosti, a pod strogim nadzorom su i ulaganja u umjetnu inteligenciju na razini cijele EU. 

Kada je Amazon objavio da namjerava kupiti iRobot 2022. godine, potencijalna akvizicija je viđena kao logičan iskorak prema tome da div e-trgovine proširi svoju prisutnost na rastućem tržištu uređaja za pametne domove. Osim što je svoj glasovni asistent Alexa ugradila u više uređaja, tvrtka je predstavila i osobnog robota po imenu Astro.

Rano u svom razvoju, Astro se borio s mapiranjem i navigacijom kuća s kompliciranim ili neobičnim izgledom, nešto na čemu je iRobot godinama radio s Roombasom. Astro je i dalje dostupan samo odabranim kupcima više od dvije godine nakon predstavljanja, a Amazon sada planira prodati sigurnosnu verziju tvrtkama, izvijestio je Bloomberg u studenom.

Iako mala za tvrtku veličine Amazona, akvizicija iRobota bila bi četvrta najveća u njezinoj povijesti, zaostajući samo za kupnjom Whole Foods Marketa, filmskog studija MGM i One Medicala.

22. travanj 2024 20:20