Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Lista srama: Pogledajte deset najvećih poreznih dužnika, i koja tvrtka je generirala dug od 85 milijuna eura

02. Studeni 2023.
foto Shutterstock

Na aktualnoj ‘listi srama‘ Porezne uprave, odnosno najvećih poreznih dužnika dobili smo novog šampiona. To je tvrtka OMS – Upravljanje, poznata javnosti iz plinske afere teške oko milijardu kuna, u vlasništvu dvojice osumnjičenika za malverzacije Gorana Husića i Josipa Šurjaka. Sa zadnjim danom listopada dužna je 61,39 milijuna eura!

Iz kompanije su poslali priopćenje u kojem daju kontekst ovog iznosa, i prilažu porezne kartice od 1. veljače i 1. ožujka ove godine s preplatom većom od deset milijuna eura. Tvrde da je iz toga vidljivo kako je društvo OMS-Upravljanje d.o.o. bilo u značajnoj preplati poreza i 6 mjeseci nakon ‘neosnovanog otvaranja istrage od strane USKOK-a, a koje je u potpunosti ugasilo bilo kakvu poslovnu aktivnost navedenog društva‘.

U nastavku iz OMS - Upravljanja poručuju da, usprkos navedenom, treba apostrofirati kako su blokirana sredstva i više nego dovoljna za podmirenje svih dospjelih poreznih obveza, pa i onih na ime dodatnog poreza na dobit (ekstra porez na dobit). S tim u vezi tijelima progona je predloženo da se taj novac prebaci na račun Porezne uprave, na ime zatvaranja dospjelog poreznog duga, međutim taj prijedlog je prošao bez odgovora, tvrde iz OMS - Upravljanja i zaključuju da nisu na listi poreznih dužnika svojom voljom, odnosno svojim izborom da ne plaćaju dospjele porezne obveze, ‘već isključivo uslijed činjenice da nadležna tijela ne žele navedeni dug podmiriti iz blokiranih sredstava koja se i dalje, za tu namjenu, nalaze na računu‘.

Na listi je, prema priopćenju Porezne uprave, 1541 dužnik s dugom većim od 39.816,84 eura (300.000 kuna), koji duguju ukupno 550,34 milijuna eura. No, na listi je objavljeno 1519 dužnika, s ukupnim dugom od 543 milijuna eura, što znači da je Porezna uprava i ove godine sakrila neke dužnike, njih 22 koji su ukupno dužni 7,33 milijuna eura.

Među deset najvećih pet je starih dužnika (koji su na listi bili i prošle godine). To su tri tvrtke u stečaju – Damex gradnja, Ante gradnja i Dalmacijavino, te Gran sol Adria i Mamit sistemi. Ova posljednja jedina je od ‘starosjedilaca‘ koja je znatnije povećala porezni dug – sa 5,68 milijuna eura na 7,81 milijun.

Osim OMS – Upravljanja, među deset najvećih dužnika još su četiri nova – Tvornica duhana Udbina, Impex DMD, Akvila pro (sve tri u nekoj fazi prredstečaja ili stečaja) i Cris Business. Inače, Tvornica duhana Udbina (sa sjedištem u Zagrebu) sakrila se na neki način i na vrhu liste dužnika među fizičkim osobama. Tu listu predvodi trojka vlasnički i upravljački povezana s tom tvrtkom - Željko Mrvelj, Josip Mrvelj i Josip Maslać sa po 21 milijun eura poreznog duga. Kad se sve to zbroji, TDU je vezana uz ukupni porezni dug vrtoglavog iznosa od oko 85 milijuna eura.

Od prošlogodišnjih dužnika iz top 10 ispale su tri tvrtke koje su u međuvremenu izbrisane – Calm Brook, LD metal i Mobilna i web trgovina TIA, za Mijušković gradnju je u međuvremenu otvoren stečajni postupak i više nije na listi, dok je Multi asset u likvidaciji smanjio dug sa 15,65 milijuna eura na 5,52 milijuna i pao na jedanaesto mjesto dužnika.

Čak sedam od deset najvećih dužnika ima sjedište u Zagrebu, a zemljopisnoj raznolikosti pridonose tek splitsko Dalmacijavino, Mamit sistemi iz Lukarišća u Zagrebačkoj županiji i umaški Cris Business.

Na cijeloj listi je čak 811 zagrebačkih tvrtki, koje su dužne ukupno 326 milijuna eura, što je 60 posto ukupnih dugova tvrtki s liste.

image
Izvor: Porezna uprava
23. travanj 2024 12:39