Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Putokaz do dobiti: Nefinancijsko osvajanje financijskog tržišta

12. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Nefinancijaši su s pomoću fintecha, suvremene financijske tehnologije, otkrili zlatni rudnik u financijskom sektoru čije će tržište za deset godina, prema izvješću platforme Exploding Topics, s trenutačno 63,2 milijarde dolara narasti na više od 248 milijardi dolara. U financijski sektor ušli su s rješenjima zvanima ugrađene financije (engl. embedded finance ili EmFi) ili tzv. četvrte platforme. Već je uobičajeno plaćanje putem aplikacija koje nude Amazon, Uber, Google Pay, Apple Pay, a stižu i nove. Na to se tržište uključila i Meta, a i Apple je prošle godine omogućio korisnicima štednju s kamatama većima nego što je u bankama…

– Ugrađene financije​ znatno mijenjaju način na koji tvrtke, financijskotehnološki startupovi i krajnji korisnici međusobno komuniciraju. Taj novi financijski model omogućava nefinancijskim tvrtkama integraciju financijskih usluga izravno u svoje proizvode ili platforme. To rezultira stvaranjem ugodnijeg i bržeg korisničkog iskustva jer korisnika blisko povezuje s ponuđačem usluge ili proizvoda, i to u sklopu jedne aplikacije ili ekosustava. EmFi potiče i inovacije u financijskom sektoru zbog suradnje i integracije različitih industrija i tvrtki. Integracija olakšava tvrtkama da nude proizvode ili usluge korisnicima na efikasniji i praktičniji način. Krajnji korisnici tako mogu pristupiti financijskim uslugama a da ne trebaju prijeći na drugu platformu ili aplikaciju, što rezultira povećanjem njihove vjernosti i zadovoljstva. EmFi na kraju transformira način na koji tvrtke, financijskotehnološki startupovi i krajnji korisnici međusobno komuniciraju pojednostavnjujući i ubrzavajući procese te ih čineći učinkovitijima – kaže Damir Šmigmator, direktor za partnerstva u Aircashu.

image

Embedded finance omogućava nefinancijskim tvrtkama integraciju financijskih usluga izravno u svoje proizvode ili platforme. Potiče inovacije u financijskom sektoru zbog suradnje i integracije različitih industrija i tvrtki

Sve traksakcije verificirane

Startup Aircash prvi je hrvatski B2C financijskotehnološki proizvod koji tvrtkama u Hrvatskoj pruža potporu na različite načine: korisnicima nudi pristup uslugama vodećih tvrtki u zemlji, što uključuje kupnju autobusnih i trajektnih karata, nadoplatu ENC uređaja i kupnju vinjeta, putno i automobilsko osiguranje, plaćanje parkiranja, kupnju telefonskih bonova, ulaznica za nogometne utakmice te još mnogo toga.

– Sve te usluge korisnici mogu platiti izravno iz Aircasheve aplikacije na jednome mjestu radi veće praktičnosti. Uz to postoji opcija da se kartice vjernosti pohrane u Aircashevoj aplikaciji, tako korisnici sve imaju na jednome mjestu. Više od pet stotina vodećih internetskih trgovaca u Hrvatskoj omogućuje plaćanje s pomoću naše aplikacije, pa korisnici ne trebaju unositi osjetljive kartične podatke na internetu svaki put kad obave kupnju. Za trgovce je to povoljno jer smanjuje rizik od povrata plaćanja zato što su sve transakcije verificirane – kaže Šmigmator i dodaje da aplikacija Aircash omogućuje plaćanje režija i ostalih svakodnevnih računa poput računa u kanalu HoReCa diljem Hrvatske, što dodatno olakšava život korisnicima.

U skladu s tržišnim zahtjevima Aircash omogućava hrvatskim tvrtkama da korisnicima ili zaposlenicima daruju kartice Aircash Mastercard ​koje im omogućavaju trošenje novca iz njihova Aircashevog novčanika.

Inovaciju u plaćanju za hotelski i rent-a-car sektor uveo je Monri Payments, regionalni lider u platnim uslugama s pomoću čije se infrastrukture lani izvršila svaka četvrta transakcija na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Uz pridruživanje triju softvera za fiskalne blagajne namijenjene ugostiteljima i trgovcima u maloprodaji i veleprodaji, kao i spajanje jakih payment gateway-brendova WSPay i WebPay, Monri Payments postao je jedina regionalna tvrtka koja može pružiti sva rješenja za plaćanje i blagajne na jednome mjestu.

– U partnerstvu s Monrijem hotelske i rent-a-car kuće u Hrvatskoj kontinuirano primjenjuju inovativno višekanalno rješenje integrirajući plaćanje karticom u trgovini i sustav online plaćanja s pomoću Monrijeva ​rješenja PayPer, eliminirajući ograničenja vremena i prostora, smanjujući napor za trgovce i rješavanje izazova plaćanja u sigurnom (PCI DSS) i regulativno potpuno usklađenom (PSD2) modelu. To prilagođeno digitalno rješenje pojednostavnjuje procese, ubrzava ih i čini učinkovitijim – kaže Ali Sallabi, voditelj razvoja poslovanja Monri Paymentsa.

Prema njegovim riječima, glavni je izazov prodaje u hotelskom sektoru i unajmljivanju automobila bio povezan s postupkom plaćanja, posebno s aspekta naplate kojoj je nedostajala digitalna automatizacija. Monri Payments odgovorio je na taj izazov digitalnim rješenjem kojim zahvaljujući tokenizaciji nakon prislanjanja kartice na POS uređaj više nema potrebe da je klijent bude vezan uz vrijeme i prostor da bi platio najam vozila, smještaj i bilo koje dodatne troškove koji mogu nastati nakon njegova odlaska.

image

– Glavni je izazov prodaje u hotelskom sektoru i unajmljivanju automobila bio povezan s postupkom plaćanja, posebno s aspekta naplate kojoj je nedostajala digitalna automatizacija. Odgovorili smo na taj izazov svojim digitalnim rješenjem

Računi pod jednim krovom

Prije dvije godine u Hrvatskoj je lansirana FIRA, aplikacija koja korisnicima nudi otvoreno bankarstvo kao uslugu ugrađenih financija​. Namijenjena je poduzetnicima: obrtnicima, manjim tvrtkama, slobodnim zanimanjima... Digitalizira financijske procese i zadatke, povećava efikasnost i štedi vrijeme, pojednostavnjuje suradnju s računovodstvom te povećava transparentnost poduzetnikovih financija.

– FIRA je prva aplikacija koja od početka korisnicima nudi otvoreno bankarstvo kao uslugu ugrađenih financija. Njome poduzetnici mogu jednostavno i intuitivno upravljati fakturiranjem: izraditi ponude, račune, elektroničke i fiskalne račune itd. Troškovi i ulazni računi također se mogu evidentirati u njoj. Glavna inovacija za hrvatsko tržište jest to što FIRA nudi otvoreno bankarstvo – kaže Marko Jurjević, izvršni direktor FIRA Solutionsa.

image

– Pripremamo integraciju otvorenog bankarstva koja će omogućiti povezivanje računa u trideset zemalja diljem Europe i s više od 2500 banaka, što je jedan od preduvjeta za regionalno širenje. Uskoro će hrvatski poduzetnici moći povezivati i svoje inozemne račune

Korisnik može povezati bankovni račun svih hrvatskih banaka i banke​ Revolut, što mu omogućuje konsolidaciju računa, praćenje naplate te suradnju i dijeljenje informacija.

– Bez obzira na to imate li jedan ili više računa u jednoj banci ili različitim bankama, FIRA ih sve ujedinjuje pod jednim krovom i prikazuje stanje i promet na svima njima. Automatizira usklađivanje jednostavno povezujući izlazne račune s primljenim uplatama na bankovnim računima u stvarnom vremenu i obavještava kad je račun plaćen. FIRA-om možete dodijeliti siguran pristup pouzdanim osobama, poput vanjskih računovođa, omogućavajući im uvid u svoje financijske transakcije i stanje računa bez odgode – objašnjava Jurjević.

Prema njegovim riječima, korisnici aplikacije uglavnom su obrtnici i manje tvrtke, rijetko kada veće tvrtke koje žele isprobati otvoreno bankarstvo s više bankovnih računa. Dosad su zabilježili ukupno dvije tisuće registracija novih korisnika, pri čemu svaki od njih ima pravo na trideset dana besplatnog korištenja.

– Zasad uspijevamo pretvoriti pedeset posto novih registracija u pretplatnike – ističe Jurjević.

FIRA Solutions u drugoj polovini 2024. planira širenje na njemačko i austrijsko tržište, gdje ima upite hrvatskih poduzetnika koji ondje posluju.

– Pripremamo integraciju otvorenog bankarstva koja će omogućiti povezivanje računa u trideset zemalja diljem Europe i s više od 2500 banaka, što je jedan od preduvjeta za regionalno širenje. Uskoro će hrvatski poduzetnici moći povezivati i svoje inozemne račune, uključujući usluge za plaćanja poput PayPala i Wisea – kaže Jurjević i dodaje da FIRA ima veliki potencijal ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Također namjeravaju integrirati proizvode poput kredita za podizanje gotovine (cash advance) ili ponudu radnoga kapitala na temelju informacija/podataka iz FIRA-e.

Mobilna aplikacija za prijenos novca PostCash u vlasništvu je Hrvatske pošte. Digitalna je to verzija njezine usluge Međunarodne poštanske uputnice za prijenos novca u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Korisnicima omogućuje brže i jednostavnije slanje novca u susjedne države s bilo koje lokacije. Nakon registracije putem mobilne aplikacije mogu poslati novac koji će primatelju biti isplaćen na poštanskom šalteru u bilo kojem poštanskom uredu u tim zemljama. Najveći je iznos koji se može poslati PostCashom 950 eura. Tako se novac može poslati iz bilo koje zemlje Europskoga gospodarskog prostora za isplatu u tim zemljama. 

07. lipanj 2024 01:41