Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dobit Tesle u prvom kvartalu ove godine upola manja u usporedbi s 2023.

24. Travanj 2024.
Elon Musk i Tesla 

Baš kao što su i ulagači slutili, Tesla je objavila da je dobit tvrtke oštro pala u prva tri mjeseca ove godina na 1,13 milijardi dolara, u usporedbi s 2,51 milijardu dolara u 2023. godini. 

Potvrda je to teškog razdoblja za najpoznatijeg proizvođača električnih vozila koji je, suočen s osjetnim padom prodaje, najavio otpuštanje više od 10 posto svoje radne snage. Podsjećamo, u prosincu 2023. ovaj drugi najveći svjetski proizvođač električnih automobila imao je 140.473 zaposlenika na globalnoj razini, od čega preko 20 tisuća ljudi radi u Teslinoj tvornici Fremont u Kaliforniji, što bi značilo da će više od 14 tisuća Teslinih zaposlenika u brojnim zemljama diljem svijeta ostati bez posla.

Ipak, Elon Musk je i dalje optimističan kada je u pitanju njegova kompanija, govoreći ulagačima da će lansiranje novih modela doći i prije nego što misle. Cijena dionice Tesle je porasla, ali analitičari kažu da se i dalje suočava sa značajnim izazovima, uključujući i konkurente s nižim troškovima.

Tvrtka je, naime, patila od pada potražnje i konkurencije jeftinijeg kineskog uvoza što je dovelo do pada cijene dionica za 43 posto tijekom 2024. Podaci za prvo tromjesečje 2024. otkrivaju prihode od 21,3 milijarde dolara, što je pad od predviđanja analitičara koji su očekivali nešto više od 22 milijarde dolara, objavio je BBC. 

Tko ne vjeruje, neka ne ulaže 

Ipak, Tesla je odlučila ubrzati lansiranje novih modela električnih automobila koji su bili planirani za drugu polovicu 2025. godine, a ta je odluka rezultirala porastom cijene dionica tvrtke za gotovo 12,5 posto u trgovanju nakon zatvaranja burze. To znači da su investitori reagirali pozitivno na vijest o ranijem lansiranju novih modela, ali njihove cijene i dalje nisu otkrivene. 

Međutim, Musk je jasno dao do znanja da ima i veće ambicije, hvaleći Teslinu umjetnu inteligenciju i planove za samovozeća vozila. Čak je otišao toliko daleko da je rekao da je to samo automobilska tvrtka ‘pogrešno tumačenje‘. S druge strane, možda ga u ambicioznim planovima, barem kada je riječ o samovozećim robotaksijima, prestigne Mate Rimac koji je na svom Facebook profilu nedavno objavio da će svoj prvi autonomni automobil predstaviti javnosti 26. lipnja ove godine. 

- Ako netko ne vjeruje da će Tesla riješiti autonomiju, mislim da ne bi trebao biti investitor - rekao je Musk, obraćajući se onima koji sumnjaju u Teslino poslovanje. 

Ipak, analitičari opravdano sumnjaju u takve pothvate, a iz Deutsche Banka su poručili da se automobili bez vozača suočavaju s ‘tehnološkim, regulatornim i operativnim izazovima‘. 

Neki ulagači pozvali su tvrtku da se umjesto toga usredotoči na proizvodnju električnih vozila za masovno tržište po nižoj kupovnoj cijeni, što već i radi na nizu tržišta zbog slabe prodaje. 

- Globalna prodaja električnih vozila i dalje je pod pritiskom jer mnogi proizvođači automobila daju prioritet hibridima nad električnim vozilima - rekli su iz tvrtke.

04. svibanj 2024 04:17