Ukratko
StoryEditor

A1 Hrvatska – digitalna kompanija novog doba: Spremni među prvima u Europi uvesti 5G tehnologiju

14. Veljača 2019.

Ove godine A1 Hrvatska obilježava 20. obljetnicu. Ulazak tadašnjeg Vipneta kao najveće greenfield investicije na hrvatsko tržište značio je početak konkurentnosti na tržištu telekomunikacija, što je cijelu industriju okrenulo prema brojnim inovacijama. U međuvremenu je kompanija A1 Hrvatska zauzela lidersku poziciju u području inovacija te Hrvatskoj prva predstavila prepaid uslugu, multimedijske poruke (MMS), videopozive, uslugu plaćanja parkiranja vip.sms te mobilne 3G internet i 4G mreže. Za manje od dva desetljeća iz mobilnog operatora kompanija je izrasla u važnoga konvergentnog tržišnog igrača koji korisnicima na najmodernijim mrežama nudi sve mobilne, fiksne, TV i ICT usluge i proizvode, pomaže im i da se snađu s tehnologijom digitalnog doba, a uvodi ih i u doba 5G tehnologije.

Ambiciozni i inovativni

Kada je internet došao u Hrvatsku početkom 90-ih promet na svjetskoj razini iznosio je svega 100 GB na dan. Danas A1 mreža u Hrvatskoj bilježi taj promet u samo 15 sekundi. Usporede li se volumeni podatkovnog prometa prije deset godina i danas, promet 2008. za sve korisnike tijekom cijelog ljeta bio je 80 tisuća GB. Danas je to dnevni promet koji naprave samo korisnici A1 roaming usluga.

U A1 Hrvatska spremni su među prvima u Europi uvesti 5G tehnologiju. Priprema infrastrukture i opreme već je u tijeku, ali i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije. Prošlog su ljeta uspješno testirali 5G tehnologiju i postigli brzine veće od 20 Gbit/s u živoj mreži. Na otocima Rabu i Cresu predstavljene su 5G mrežne mogućnosti koje stanovnicima otoka i izoliranih područja omogućavaju korištenje svih prednosti modernih tehnologija. Upravo su za taj projekt nedavno dobili i priznanje Europske komisije. Stručnjaci kompanije intenzivno rade na najnovijim radiopristupnim tehnologijama, koje testiraju na nekoliko mjesta. Odnedavno se u testnom radu koriste i frekvencijama u milimetarskom području, koje su specifične za 5G tehnologiju. Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Hrvatske, a to su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost.

Razvoj mreže

Brzine i kapaciteti 5G tehnologije omogućit će gigabitne brzine na cijelom području Hrvatske, a to su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost

Tehnološka rješenja A1 Hrvatska već danas zadovoljavaju uvjete Digitalne agende 2025., prema kojoj, između ostalog, svi stanovnici Unije trebaju imati osiguranu minimalnu brzinu pristupa internetu od 100 Mbit/s. Ambicije A1 Hrvatska još su i veće, a njihove investicijske planove prepoznala je Europska komisija u svom posljednjem izvješću o Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije, u kojem stoji da je ključni pokretač razvoja ultrabrzog fiksnog širokopojasnog interneta zahvaljujući ubrzanom uvođenju optičke mreže.

Za konkurentan razvoj 5G u Hrvatskoj nužno je daljnje rasterećenje nameta i preusmjeravanje sredstava u infrastrukturu.

Država i lokalne zajednice trebaju osigurati afirmativni regulatorni okvir kako bi se sagradilo dovoljno baznih postaja čija se gustoća za primjenu 5G mora znatno povećati. Za uspješnu izgradnju 5G mreže potrebna je kvalitetna distribucijska transportna mreža među gradovima, zato optika i 5G idu ruku pod ruku. Ove investicije treba hitno pokrenuti ako želimo imati na vrijeme razvijenu 5G mrežu. U tom segmentu očekuje se i pomoć EU-sredstava, koje je potrebno čim prije angažirati za takvu svrhu i krenuti u realizaciju programa NPBBI.

Optika i 5G presudni su za digitalizaciju i konkurentnost u Europi te će imati odlučujuću ulogu za razvoj industrije 4.0, logistike i mobilnosti, odnosno, kako neki kažu – gigabitnog društva.

Digitalna transformacija

Za konkurentan razvoj 5G U HRVATSKOJ nužno je daljnje rasterećenje nameta i preusmjeravanje sredstava u infrastrukturu

Način primjene novih tehnoloških mogućnosti uvelike će promijeniti naše živote. Među ostalim, omogućit će razvoj pametnih gradova, autonomnih vozila, primjenu virtualne tehnologije u realnom vremenu, kako u medicinske i poslovne svrhe tako i za zabavu, ali i napredne metode edukacije. A kako bi poslovanje kompanija bilo ne samo održivo i konkurentno, nego inovativno i učinkovito, mora biti usmjereno prema korisnicima, kompanije moraju biti spremne na eksperimentiranje, testiranje i učenje iz pogrešaka. Da bi to osigurale moraju usvojiti agilan način razmišljanja. Upravo takvu organizacijsku kulturu A1 već dvije godine gradi kroz proces transformacije u digitalnu kompaniju, koji je dio evolucije A1 Hrvatska. Kako bi korisnici osjetili promjene u novim proizvodima, uslugama i procesima za digitalno doba, bile su potrebne promjene unutar A1 Hrvatska. U promjeni načina rada i razmišljanja presudni su upravo zaposlenici, njih više od dvije tisuće u Hrvatskoj, koji mijenjaju ustaljene procese i stvaraju inovacije.

Modernom stanovniku potrebni su vodiči za kvalitetnu navigaciju kroz novu stvarnost, što se A1 Hrvatska kao transformirana kompanija novog doba itekako trudi biti u svakoj točki dodira koju ima s korisnicima

Tako je pokrenut novi sektor poslovne transformacije te su ustrojeni novi odjeli – odjel za digitalno poslovanje, odjel za analitiku i digitalno korisničko iskustvo, kao i odjel za ICT poslovna rješenja. Oformljen je i poseban kognitivni tim, u kojem rade inženjeri strojnog učenja, te pokrenut interni startup koji samostalno radi na svojoj ideji, uz financijsku i stručnu pomoć ostatka kompanije.

S brojnim agilnim timovima povećana je efikasnost i znatno je skraćeno vrijeme potrebno za realizaciju projekata i rješavanje složenih problema. To je posebno vidljivo na razvoju proizvoda. Za uspjeh digitalne transformacije nužan je poduzetnički duh, kontinuirano eksperimentiranje s novim tehnologijama, suradnja sa studentima i startupovima te razvoj novih digitalna iskustava za korisnike. Agilni pristup omogućio je A1 Hrvatska brzo pokretanje stvari i danas je riječ o kompaniji koja se ne boji pogriješiti, brzo uči iz pogrešaka te je sve fleksibilnija.

 

Obogaćeno korisničko iskustvo

U A1 Hrvatska razvijen je niz inovativnih rješenja za digitalizaciju ključnih procesa korisnika. Uz već postojeće funkcionalnosti jednostavnog upravljanja računima, detaljnog uvida u potrošnju u svakom trenutku, brze i jednostavne obnove računa, ponudu dodatnih opcija i paketa prilagođenih osobnim potrebama, digitalno korisničko iskustvo s aplikacijom Moj A1 dodatno je obogaćeno s dvije nove ‘self-care‘ funkcionalnosti – Digitalnim tehničarem i praćenjem statusa zahtjeva. Osim automatskog rješavanja teškoća, Digitalni tehničar daje korisniku upute te ga navodi korak po korak što treba učiniti.

Na primjer, u slučaju da je korisniku spora brzina interneta ili slika na TV-u nije dobra, u aplikaciji Moj A1 jednostavno pokrene Digitalnog tehničara, koji detektira problem, ukloni ga ili ponudi upute kako da ga korisnik sam brzo i uspješno riješio, bez potrebe kontaktiranja Službe za korisnike. Digitalni tehničar tu je za korisnike od 0 do 24 na samo dva klika.

Uz funkcionalnost Status mojih zahtjeva korisniku je omogućen pregled svih postavljenih zahtjeva prema A1 Hrvatska te informacija u kojem su statusu i kada će biti riješeni.

24. travanj 2024 08:25