Ukratko
StoryEditor

Đano Trade i Forte Solar: Solarna transformacija kao temelj modernog poslovanja

16. Listopad 2023.
Đano Trade i Forte Solar  
Tvrtke koje se okreću solarnim rješenjima, uz ostvarene financijske dobitke, postaju nositelji održivog i društveno odgovornog poslovanja u svom sektoru

Hrvatska već neko vrijeme energično slijedi globalni val održivosti, koji već ozbiljno transformira cijelo svjetsko gospodarstvo. U dinamičnom okružju globalnih tržišnih faktora prijelaz na solarnu energiju sada se čini ne samo iznimno ekonomski isplativ, već i nezaobilazan izbor za čitav spektar različitih industrijskih sektora. Od velikih postrojenja i trgovačkih lanaca do javnih ustanova i privatnih kućanstava, solarni paneli nedvojbeno su postali neizostavan element svakog ozbiljnog energetskog portfelja, pa se i sve češće postavlja pitanje kako cijela priča o održivosti izgleda u praksi.

Odgovor i stvarnu sliku benefita takve energetske transformacije daju primjeri domaćih tvrtki koje su već uspješno implementirale solarna rješenja u svoje poslovanje.

Strateški važne investicije

Đano Trade dugogodišnji je lider u ponudi poljoprivrednih strojeva i servisnih usluga na području Splitsko-dalmatinske županije, a u održivu budućnost zakoračio je već ove godine i to gradnjom vlastite solarne elektrane. Svoju iznimnu reputaciju, izgrađenu dugogodišnjom suradnjom s najkvalitetnijim svjetskim proizvođačima poput Honde, Husqvarne, Millwaukeeja, Pramaca, Benassija i Stige, sada je potvrdio i svojom predanosti novim energetskim trendovima. U suradnji s renomiranom splitskom tvrtkom Forte Solar d.o.o., na krovu svog servisno-prodajnog centra na Klisu implementirao je solarnu elektranu snage 94,3 KW s ukupno 230 solarnih panela te tako počeo proizvoditi vlastitu električnu energiju, koja za nj već znači ostvarenje financijskih ušteda i smanjenje ovisnosti o sve češćim tržišnim nestabilnostima.

– U svom smo poslovanju kontinuirano izgrađivali reputaciju stručnosti i inovativnosti te smo uvijek bili otvoreni za nove pristupe. Suradnja s tvrtkom Forte Solar d.o.o. omogućila nam je ne samo da smanjimo ovisnost o tradicionalnim izvorima energije, već i da aktivno pridonesemo očuvanju okoliša. Smatramo da je ovakva investicija financijski racionalan potez i temelj dugoročno održive poslovne strategije kojoj kao poslovni subjekti svi u konačnici i težimo – rekao je Branimir Erceg, direktor Đano Tradea.

Iz Forte Solara naglašavaju i šire implikacije takvih investicija. Njihova praksa i vodeća uloga koju su zauzeli kada je gradnja solarnih elektrana u pitanju pokazali su da tvrtke koje se okreću solarnim rješenjima, uz ostvarene financijske dobitke, postaju nositelji održivog i društveno odgovornog poslovanja u svom sektoru.

– Brojni poslovni subjekti s kojima svakodnevno surađujemo pokazuju da su investicije u solarna rješenja strateški važna, i to ne samo zbog financijskih benefita već i zbog pozicioniranja tvrtke u skladu sa suvremenim tržišnim zahtjevima. Investitori takvim ulaganjima stvaraju dodatan prostor za nova ulaganja i fokusiranje na svoju primarnu djelatnost, poboljšavajući tako svoju uslugu i kompletno poslovanje. Projekt gradnje solarne elektrane Đano Trade koji smo uspješno realizirali definitivno je odraz rastuće potražnje za solarnom energijom, ali i temelj za inovacije koje idu dalje od tradicionalnih granica poslovanja. Solarna transformacija znači budućnost poslovanja kakvu svi želimo – održivu, inovativnu i energetski neovisnu – istaknuo je Luka Vetma, direktor tvrtke Forte Solar.

Put do vlastite solarne elektrane

Prema svemu sudeći solarno tržište postaje sve privlačnije, otvarajući vrata za investicije koje donose ekonomske i ekološke koristi. Evidentno je da trenutačni tržišni uvjeti stvaraju povoljnu klimu za takva ulaganja te da će potražnja za projektima poput tog samo nastaviti rasti. U tom kontekstu valja spomenuti i nedavne promjene u Zakonu o prostornom uređenju koje dodatno potiču investicije u solarnu infrastrukturu, proširujući područja gdje je dopušteno postavljanje solarnih elektrana. Ta promjena može motivirati i one tvrtke koje do sada nisu imale potrebne preduvjete, stvarajući tako pozitivnu klimu za daljnje investicije u održivu energetiku.

Razmatrate li transformaciju svog poslovanja s ciljem postizanja financijske stabilnosti uštedama ili generiranjem prihoda, posebno u kontekstu daljnje prodaje električne energije na tržištu, Forte Solar nudi stručni tim koji vam stoji na raspolaganju. Uz njegovu podršku put do vlastite solarne elektrane postaje jednostavno ostvariv cilj. Za više informacija i konzultacije, kontaktirajte ga putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj 021/266 021.

04. svibanj 2024 13:37