Ukratko
StoryEditor

Europska komisija imenovala američku ekonomisticu na visoku dužnost, javnost nezadovoljna

12. Srpanj 2023.
Europska komisija, Bruxelles, EUfoto Shutterstock

Europska komisija izvijestila je da je imenovala američku ekonomisticu Fionu Scott Morton na visoku dužnost u upravi za tržišno natjecanje, podigavši prašinu u javnosti budući da su pod lupom tog tijela često i američki tehnološki divovi.

Pedesetšestogodišnja Scott Morton preuzet će preuzeti dužnost 1. rujna kada aktualni glavni ekonomist Pierre Regibeau odlazi u mirovinu.

Dužnosnica za tržišno natjecanje u kabinetu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame bit će prva žena i prva državljanka SAD-a na toj dužnosti, primjećuje Reuters.

Scott Morton igrat će na čelu uprave EK ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjeanju u segmentu tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Meta Platformsa i Microsofta.

Povjerena joj je i ključna uloga u provjeri velikih akvizicija, poput Amazonove kupnje iRobota i Adobeove kupnje startupa Figme.

Scott Morton trenutačno je profesorica ekonomije i šefica katedre za ekonomiju na Yale School of Management i viša znanstvena suradnica na Sveučilištu u Edinburghu. Također je viša savjetnica pri Charles River Associatesu, konzultantskoj tvrtki koja savjetuje brojne tehnološke divove.

Dužnost zamjenice glavnog državnog odvjetnika za ekonomske analize u američkom ministarstvu pravosuđa obnašala je u razdoblju od svibnja 2011. do prosinca 2012., stoji u priopćenju EK.

Njezino imenovanje u elitni odjel u Europskoj komisiji izazvalo je val kritika i prije nego što je objavljeno, podsjeća Reuters.

Početkom svibnja skupina udruga civilnog društva izrazila je u zajedničkom pismu povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager zabrinutost zbog imenovanja Scott Morton na dužnost glavne ekonomistice.

Upozorili su na moguće sukobe interesa, "neobičan" postupak imenovanja i mišljenja Scott Morton o rješavanju problema prevelike koncentracije ekonomske moći.

Profesorica Morton "na papiru" prihvaća široko tumačenje pojma dobrobiti potrošača, koji nadilazi pitanje cijene i kvalitete proizvodu, ali ga je odbijala primjenjivati u praksi, ustvrdili su Balanced Economy Project, Corporate Europe Observatory, European Digital SME Alliance, Irish Council for Civil Liberties, LobbyControl i Open Markets Institute (Europe).

Neki ekonomisti i stručnjaci za tržišno natjecanje pozdravili su pak njezino imenovanje, ističući njezin impresivan portfelj radova i članaka.

24. travanj 2024 16:06