Ukratko
StoryEditor

Wiener osiguranje VIG u Hrvatskoj, kao i matična kuća nastavljaju rast u prvoj polovici 2019. godine

29. Kolovoz 2019.

Prema kumulativnim podacima za prvu polovicu 2019. godine Wiener osiguranje VIG bilježi ukupnu premiju od 493,7 milijuna kuna na hrvatskom tržištu, što predstavlja rast od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te drži stabilnu 4. poziciju s udjelom od 8,7% na hrvatskom tržištu.

Dobit prije oporezivanja iznosi 35,1 milijuna kuna, što je 20% iznad prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu. Neto kombinirana kvota Društva za razdoblje 1-6. 2019. iznosila je 94%, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godinu smanjenje za 5,3 p.p.

Wiener osiguranje nastavlja snažno rasti u neživotnim osiguranjima. U odnosu na isto razdoblje prošle godine Društvo bilježi značajan rast od 6,2% na hrvatskom tržištu. Prema većim vrstama osiguranja najveći porast pokazuju zdravstvena osiguranja (+40%), pomorska osiguranja (+29%) te osiguranje od odgovornosti (+23%).

Kao jedno od vodećih osiguratelja na hrvatskom tržištu Wiener osiguranje VIG prepoznalo je važnost svog pozitivnog utjecaja na društvo, okoliš i gospodarstvo, a što je na razini Grupe (VIG) prepoznato i nagrađeno zlatnom Günter Geyer nagradom za društvenu osviještenost. Wiener osiguranje u drugoj polovici 2019. nastavit će provoditi projekt (O)siguran online s ciljem prevencije online nasilja među djecom.

Grupa poduzima prave korake za postizanje zadanih ciljeva u prvoj polovici 2019.

VIG Grupa ostvarila je 5,4 milijarde eura premije, što predstavlja rast od gotovo 6% u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabilježen u svim segmentima, uključujući jednokratnu premiju životnih osiguranja, koja je godinama bilježila pad. Najveći pokretač rasta je segment neživotnih osiguranja, odnosno osiguranja motornih vozila i zdravstveno osiguranje.

Konsolidirana dobit VIG Grupe prije oporezivanja u odnosu na prethodnu godinu porasla je za 10,5% na oko 257 milijuna eura. Kombinirana kvota Grupe iznosila je 96,4% te je gotovo na razini prošle godine. Na kraju prve polovice 2019. godine omjer solventnosti VIG Grupe dosegao je izvrsnih 238%, a Međunarodna agencija za ocjenjivanje stabilnosti Standard & Poor‘s ponovno je potvrdila VIG-u ocjenu A+ stabilan.

Polugodišnji rezultati Vienna Insurance Group (VIG) za 2019. godinu potvrđuju nastavak rasta ključnih pokazatelja poslovanja.

- Dva ključna pokazatelja poslovanja, rast premije te dobit prije i nakon oporezivanja, pokazuju značajan rast zbog kojeg možemo izvijestiti o vrlo pozitivnim polugodišnjim rezultatima. Zadržat ćemo naš fokus na optimizaciji poslovnog modela u smislu šteta i troškova kako bismo dostigli ciljanu kombiniranu kvotu od 95% u 2020. godini. Uvjereni smo da će ciljevi za 2019. biti ostvareni - izjavila je Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave Vienna Insurance Group.

20. travanj 2024 04:48