Život
StoryEditor

Simbol Smiley slavi 50-ti rođendan s godišnjim prihodom većim od pola milijarde dolara

09. Ožujak 2022.
Brend je tijekom pola stoljeća postojanja surađivao s preko 400 globalnih partnera i bio prisutan u gotovo svakoj industriji

Jedan od najpopularnijih slikovnih simbola na svijetu – Smiley (Smješko), slavi pola stoljeća postojanja. Iako je najstarija upotreba zabilježena daleke 1881. godine u američkom satiričnom magazinu Puck, simbol kakvog ga danas poznajemo kreacija je francuskog novinara Franklina Loufranija koji je njime označavao dobre vijesti u novinama. Od tad, 'Smiley' je najpoznatiji simbol sreće i nade, ali i lifestyle brend koji je tijekom 50 godina surađivao s preko 400 globalnih partnera i bio prisutan u gotovo svakoj industriji.

Za svoj 50. rođendan, Smješko se udružio s umjetnikom Andre Saraivom koji je redizajnirao čuveni simbol i pridružio mu njegov slogan – ' Take time to smile'. Također, francuski butik Colette sudjelovao je u izboru 50 najboljih kolaboracija - od kapa brenda New Era do Reebok tenisica koje je krasio Smješko. Portal Hypebeast razgovarao je s Nicolas Loufranijem, izvršnim direktorom kompanije Smiley čiji godišnji prihod premašuje pola milijarde dolara i to samo na osnovu prodaje prava na korištenje simbola sreće. Loufrani je tim povodom izdvojio neke od ključnih momenata u povijesti Smješka koji su ga učinili jednim od najlukrativnijih ikona na svijetu.

1970.-te

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, francuski novinar Franklin Loufrani zaštitio je znak Smješka kojim je označavao pozitivne vijesti i poželio da on postane globalni simbol 'pozitive'. Vrlo brzo, Smješko je doista osvojio publiku, ali i prve kompanije koji su simbol počeli koristiti u svojim marketinškim kampanjama i na proizvodima.

1980.-te

Na iznenađenje vlasnika, Smješko je osamdesetih godina osvojio i tada potpuno novu supkulturu – ljubitelje elektronske glazbe. Tijekom perioda poznatog kao 'The Second Summer of Love', britanska i američka rave scena kitila se nasmijanim licem koji je tako postao simbolom moderne glazbe.

1990.-te

Budući da je tijekom zadnjeg desetljeća 20. stoljeća popularnost Smješka počela opadati, Loufrani se dosjetio da simbol poveže s novim trendom koji je obećavao – internetom! Kako bi se približili mlađim, tehnološki spretnim generacijama, lansirali su 3D verziju simbola i Smiley rječnik s emotikonima.

Rane 2000.-te

Do početka novog milenija, Loufrani je kreirao oko pet stotina, a do 2004. preko tri tisuće digitalnih ikona. To je bio početka novog univerzalnog jezika koji je postao temelj za popularne emojije. Ulazak u digitalni svijet, međutim, nije prošao bez problema. Kako je izjavio sin kreatora i sadašnji CEO, Nicolas Loufrani, otac se jako protivio mijenjanju postojećeg simbola smatrajući to golemim rizikom. 

2000.-te

Loufrani mlađi, pronašao je novu nišu za širenje svog brenda – modni svijet. S Ozwald Boatengom lansirao je modni brend te počeo sklapati partnerstva s nekim od vodećih dizajnera. S vremenom, svijet je počeo na drugačiji način gledati Smješka, a Loufrani polako otvarati vrata različitih industrija.

2010.-te

Strategija sklapanja partnerstva pokazala se uspješnom za Loufranijev biznis tako da je s njome i nastavio, ali, kako je napomenuo Hypebeastu, da bi partnerstvo bilo uspješno, moralo je biti jedinstveno. Kao trenutak desetljeća izdvaja Olimpijske igre u Londonu kada je Smješko slavljen kao simbol britanskog pop-kulturološkog i muzičkog nasljeđa.

2022. pa nadalje

U ovoj izazovnoj godini, Smješko se vratio svojoj originalnoj misiji – širenju pozitive i poruka nade. Loufrani i njegov tim to čine kroz neprofitne organizacije Smiley Movement i Smiley News koje za cilj imaju potaknuti publiku na volontiranje i druge filantropske aktivnosti. Što se inovacija u tehnologiji tiče, Loufrani kaže da ne zna kuda će ih one odvesti u sljedećih 50 godina, ali je siguran da će u narednih nekoliko, Smješko živjeti i u metasvemiru.

19. svibanj 2024 07:14