Znanja
StoryEditor

Od upravnih i NO-a očekuju se kompetentnost i interdisciplinarna znanja

13. Lipanj 2013.

Novi horizonti korporativnog upravljanja stigli su u Hrvatsku i jugoistočnu Europu, a o promjenama, pred kojim polagano uzmiču tradicionalni upravljački modeli, govorilo se na susretu Hrvatske udruge članova nadzornih i upravnih odbora, Croatian Institute of Directors – CID u Zagrebu.

Što od hrvatskih korporacija očekuje Europska unija, Hrvatska će kao skorašnja članica biti svojevrsni putokaz susjedima u regiji, govorile su mr. sc. Anita Štimac, dr. sc. Marina Mešin, predsjednica CID-a, i mr. sc. Dina Tomšić iz ureda Uprave Zagrebačkog holdinga. Predstavljeno je i posebno izdanje međunarodnog časopisa Montenegrin Journal of Economics, kojeg su uredili prof. dr. sc. Darko Tipurić, počasni predsjednik CID-a, i prof. dr. sc. Veselin Drašković, crnogorski znanstvenik i glavni urednik. Radi se o časopisu koji je indeksiran u vodećim svjetskim znanstvenima bazama JEL, EBSCO, Urlich’s... 

Posebno izdanje časopisa priređeno je u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj upravljanja i South East Europe Corporate Governance Academic Network s ciljem razmjene znanja o budućim kretanjima i mogućnostima korporativnog upravljanja u zemljama jugoistočne Europe. Štimac je predstavila godišnje izvješće HANFA-e o korporativnom upravljanju u hrvatskim kompanijama, a o prijedlogu direktive EU parlamenta i Vijeća o unaprjeđenju spolne ravnopravnosti u vezi članova u nadzornim odborima u kojima bi trebao biti veći broj žena, govorila je Mešin. Hrvatska je u tome bolja od nekih razvijenih zemalja jer u upravnim odborima ima nešto više od 17 posto žena, a u nadzornim više od 18 posto. Tomšić je naglasila da se korporativno upravljanje mijenja na globalnoj razini te da se u budućnosti od uprava korporacija očekuje veća odgovornost. 

No hrvatske kompanije, kao i one u JIE, uspješno usvajaju nove metode korporativnog upravljanja, a u novom pristupu očekuje se holistički pristup u upravljanju kompanijama utemeljen na odgovornom ponašanju, djelovanju i samoregulaciji u kojem će upravni i nadzorni odbori više biti izloženi. Od novog korporativnog upravljanja očekuju se: transparentnost, etičnost, respektabilnost i održivost poslovanja, a od članova odbora: kompetentnost, interdisciplinarna znanja i sposobnost.

05. svibanj 2024 04:12