Tehno
StoryEditor

Litvanski jednorog koji posluje i u Hrvatskoj ostvario neto dobiti od 18 milijuna eura

02. Svibanj 2024.

Vinted, popularna platforma za online kupovinu, prošle je godine ostvario neto dobit od 18 milijuna eura te rast prodaje od 61 posto. Usporedbe radi, u 2022. godini je ova tvrtka ostvarila gubitak od 20 milijuna eura. Riječ je o prvom litvanskom jednorogu koji ima više od 100 milijuna korisnika te je najveće europsko internetsko tržište rabljene odjeće.

– Tržište rabljene odjeće još je uvijek relativno nezrelo, a naši rezultati u 2023. godini nisu samo dokaz da možemo ostvariti snažan rast već i da smo na čelu tržišta s ogromnim potencijalom – rekao je Thomas Plantenga, izvršni direktor Vinteda.

Osnovan 2008. godine, Vinted je u svibnju 2021. godine procijenjen na 3,5 milijuna eura, a pozicionira se kao vodeći europski igrač na tržištu održive mode te žele privući što više kupaca da kupuju i prodaju rabljenu odjeću.

– Želimo rabljenu robu postaviti kao prvi izbor za što je potrebno učiniti mnogo više od puke izgradnje tržišta – rekao je izvršni direktor kompanije za Financial Times.

Ulagači i bankari tvrde da start-upovi koji žele biti privlačni moraju biti i profitabilni iako su u prethodnom desetljeću niske kamatne stope navele dioničare da se više fokusiraju na izglede za rast.

Krajem prošle godine BNP Paribas i ING banka za Vinted su osigurali 50 milijuna eura za buduća ulaganja ili širenje na strana tržišta, ali i za preuzimanja. Ipak, ovaj litvanski jednorog još uvijek ne daje nikakve vremenske okvire za IPO jer su, kako tvrdi njihov izvršni direktor, otvoreni za sve opcije.  

Tvrtka je prisutna diljem Europe, ali i na drugim kontinentima pa tako posluju i u SAD-u, a od ožujka su dostupni i u Hrvatskoj. Kako se ne bi ograničili samo na online uslugu, tvrtka nudi i Vinted Go, službu za dostavu koja ima vlastite ormariće za preuzimanje odjeće u Francuskoj, a ove godine će znatno uložiti u Go uslugu u Nizozemskoj i Belgiji.

Obećanja o budućoj dobiti ova tvrtka ipak ne želi dati jer, kako tvrde, sve ovisi o tempu ulaganja, no vide mnogo prilika za daljnji rast pa žele nastaviti balans između profitabilnost i daljnjeg ulaganja.

Vinted funkcionira kao svaka druga online trgovina, a osim rabljene odjeće korisnici mogu kupovati i prodavati razne stvari poput knjiga, elektronskih uređaja, videoigara, namještaja i opreme za dom pa platforma ulazi i u segment Hrvatima omiljene platforme Njuškalo. Kako će se domaće platforme snaći s litvanskim jednorogom tek treba vidjeti, no Vinted svakako postaje zanimljivo mjesto za kupovinu potrepština.

04. svibanj 2024 00:57