1000 Najvećih
StoryEditor

Anamarija Jagodić (DIV grupa): Održivim investiranjem povećavamo vrijednost imovine

30. Lipanj 2023.
Anamarija Jagodić, direktorica nabave DIV-a
Sve veća kapitalna ulaganja u obnovu i modernizaciju željezničke industrije dovela su DIV do ustrajnosti na razvijanju i održavanju proizvoda vrhunske kvalitete koji odgovaraju potrebama i željama krajnjih korisnika

U projektima rekonstrukcije hrvatske željeznice sudjeluje i DIV Grupa, koja je lider u proizvodnji željezničkog pribora. Anamarija Jagodić, DIV-ova direktorica nabave, ističe da je tvrtka taj status postigla ulaganjem u nove proizvodne lokacije (DIV Grupa posjeduje jednu od najmodernijih automatiziranih tvornica za betonske pragove), motiviranošću zaposlenika i održivim poslovanjem.

Kako je DIV postao lider u proizvodnji željezničkog pribora?

– U svojem rastu koji traje od osnutka još 2006. DIV Grupa kupila je na natječaju tvornicu kolosiječnog pribora u Srbiji, tada dio nekada znane Mašinske industrije Niš u mjestu Svrljig, da bi 2011. na istoj lokaciji program nadopunila gradnjom betonskih željezničkih pragova, čime je taj proces zaokružen. Time je uza svoj standardni program postala daleko najveća grupacija specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe, željezničkog pribora, betonskih i čeličnih pragova te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda. Sve veća kapitalna ulaganja u obnovu i modernizaciju željezničke industrije dovela su nas do ustrajnosti na razvijanju i održavanju proizvoda vrhunske kvalitete koji odgovaraju potrebama i željama krajnjih korisnika, što je ključni element uspjeha tvrtke.

O kakvim je proizvodima riječ i čemu služe?

– Riječ je o kolosiječnom pričvrsnom priboru (cjelokupni sustavi pričvršćivanja za betonske, čelične i drvene pragove za brzine do 350 kilometara na sat, od kojih možemo izdvojiti čelične podložne ploče, vezice, vijke za betonske i drvene pragove, dvostruke elastične prstenaste podloške, pričvrsne pločice, naprave protiv klizanja tračnica, naprave za povećanje poprečnog otpora kolosijeka i još mnoge druge) te betonskim i čeličnim pragovima. Glavna svrha kolosiječnog pribora je kvalitetno pričvršćenje tračnice za betonske, čelične ili drvene pragove zbog sigurnosti i operabilnosti željezničkoga kolosijeka, koji je dio gornjeg ustroja pruge.

Gdje se proizvodi, koliki je kapacitet i koliko imate zaposlenih?

– Proizvodi se trenutačno na dvije lokacije: u Kninu te u Svrljigu u Srbiji. U Kninu proizvodimo čelične pragove te dvostruku elastičnu prstenastu podlošku, a na lokaciji Svrljig u Srbiji smještena je proizvodnja preostalih željezničkih komponenti, gdje uz proizvodnju pribora posjedujemo i jednu od najmodernijih automatiziranih tvornica za betonske pragove kapaciteta proizvodnje do 500.000 betonskih pragova na godinu.

U Hrvatskoj se trenutačno odvija i priprema realizacija nekoliko željezničkih projekata. Je li DIV uključen?

– DIV Grupa izvodi radove donjeg i gornjeg ustroja pruge na iznimnom željezničkom infrastrukturnom projektu ‘Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci‘, koji uz obnovu postojećeg i gradnju drugoga kolosijeka na dionici dugoj 38,2 kilometra uključuje gradnju šest novih i rekonstrukciju postojećih sedam mostova, gradnju nadvožnjaka, podvožnjaka, pothodnika, rekonstrukciju postojećih kolodvora Dugo Selo, Vrbovec i Križevci te gradnju novoga kolodvora Gradec kao i nadogradnju stabilnih postrojenja električne vuče te modernizaciju signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. Dok je na ostalim željezničkim projektima (‘Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugoga kolosijeka željezničke pruge na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac te na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica‘) trenutačno uključena kao partner odnosno isporučitelj kolosiječnog pričvrsnog sustava i ostalih željezničkih komponenti.

Na koja tržišta izvozite svoje proizvode i koliki je postotak izvoza?

– Izvozimo proizvode u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Rumunjsku, Francusku, Litvu, Ujedinjene Arapske Emirate itd.

Održivo poslovanje danas je imperativ. Kakav je odgovor DIV-a na to?

– Naš uspjeh, kao i daljnji razvoj i širenje poslovanja na sve konkurentnijem tržištu koje se svakodnevno mijenja ne bi bili mogući bez stručnih, inovativnih, fleksibilnih i visokomotiviranih zaposlenika orijentiranih na timski rad i ostvarenje ciljeva. Stoga vodimo brigu i kontinuirano ulažemo u osobni i profesionalni razvoj zaposlenika, što nam istodobno omogućuje da odgovaramo na tržišne izazove te potrebe i zahtjeve klijenata, gdje nastojimo održati integritet i donijeti ispravne odluke. Ujedno održivim investiranjem povećavamo vrijednost svoje imovine, što nam omogućuje dugoročnu tržišnu stabilnost te konkurentnost grupacije. 

17. travanj 2024 14:33