1000 Najvećih
StoryEditor

[Liderovih 1000 najvećih] Što donosimo u izdanju s najtočnijom poslovnom listom

15. Lipanj 2022.

► Sve podatke o prihodima, dobiti i gubicima, te prosječnim plaćama u svakoj tvrtki prvi put objavljujemo paralelno u kunama i eurima

► 1000 najvećih darujemo besplatno uz tiskano i digitalno izdanje Lidera od 30. lipnja

Za 15 dana Lider objavljuje tradicionalnu listu '1000 najvećih'. Posebno izdanje na više od sto stranica bit će besplatno uz kupljeni primjerak Lidera od 1. srpnja. To vrijedi i za sve pretplatnike, a osim u tiskanom, Lider jedini svake godine donosi cijelo izdanje sa svim listama i u digitalnome obliku. Naravno, još nije kasno da naručite svoj primjerak najtočnije obrađenim i najpreglednijim podacima o poslovanju tvrtki koje ostvaruju čak 60 posto prihoda cjelokupnog gospodarstva. Zato je '1000 najvećih' relevantan pokazatelj svih aktualnih trendova.

Ove godine Liderova se publikacija vraća u svoj uobičajeni termin, prije ljeta. Protekle dvije godine, naime, zbog pandemije i potresa, Vlada je prolongirala rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za dva mjeseca, do 30. lipnja. Ove godine vratili smo se 'u normalu', izvještaji su predani do kraja travnja, i sad Liderova ekipa obrađuje Finine podatke i priprema niz tabličnih i grafičkih prikaza, kao i popratne analitičke tekstove.

Posebnost ovogodišnjih '1000 najvećih' je u tome što podatke o poslovanju, osim uobičajeno u kunama, paralelno objavljujemo i u eurima. Tako se pripremamo za ulazak u eurozonu jer se u eurima od 1. siječnja 2023. neće izražavati samo cijene kruha, mlijeka, kave, mesa, odjeće i energije, nego i prihodi.

Zasad, eto par naznaka vezanih uz zbirne rezultate. Prihodi 1000 najvećih na Liderovoj listi prošle su godine povećani za 19 posto u odnosu na listu prethodne godine, što je gotovo nevjerojatan rast, ali u skladu s rastom kompletnog gospodarstva, odnosno svih tvrtki koje su predale izvještaje. Tako je 1000 najvećih i više nego nadoknadilo pandemijski pad iz 2020. od sedam posto, i ostvarili su rekordne prihode od gotovo 535 milijuna kuna. Pritom su najveći učvrstili pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Izvoz je povećan 38 posto, znatno više od uvoza koji je rastao 16 posto pa je ostvaren višak izvoza nad uvozom od desetak milijardi kuna.

► Ostale podatke o trendovima u biznisu i o poslovanju tvrtki koje vas zanimaju možete pronaći uz Lider od 30. lipnja.

Kako osigurati svoj primjerak 1000 najvećih?

Svim pretplatnicima primjerak 1000 najvećih stiže na njihovu adresu 30. lipnja ili na mobilni uređaj 29. lipnja putem Lider aplikacije.

Nisi pretplatnik? Pretplatiti se možeš putem web obrasca: pretplate.lider.media ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

04. svibanj 2024 05:16