1000 Najvećih
StoryEditor

Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske: Otvaraju se nove mogućnosti za razvoj poduzetništva

26. Lipanj 2023.
Marija Kušmiš
Gradnjom poduzetničkog inkubatora specijaliziranog za gejming- industriju Novska je postala središte gejminga u Hrvatskoj. Projekt je to koji je okrenuo trendove migracije, pokrenuti su i novi obrti i tvrtke

Nakon što je bila dio najužeg tima koji Gradom Novskom upravlja zadnjih šest godina, Marija Kušmiš prošle je godine došla i na čelo tog malog zapadnoslavonskoga grada. Imenovanjem tadašnjega gradonačelnika Marina Piletića ministrom u hrvatskoj vladi, na izvanrednim lokalnim izborima u lipnju 2022. izabrana je za gradonačelnicu Novske. Povjerenje sugrađana dobila je programom ‘Odvažno za Novsku‘, na kojem je sa svojim timom odmah nastavila raditi.

Koje ste sve projekte preuzeli i u kojoj su oni trenutačno fazi?

– Novska je veliko gradilište. U proljeće 2020. godine pokrenuti su veliki infrastrukturni projekti, Aglomeracija Novska i rekonstrukcija hotela Knopp. Radovi su u završnoj fazi. Ishođena je uporabna dozvola za rekonstrukciju vodovoda i izgradnju mreže odvodnje, započeli su radovi na gradnji pročistača otpadnih voda koja će trajati još cijelu ovu godinu. Rekonstrukcija hotela Knopp također bi ove jeseni trebala biti gotova, a potom slijedi opremanje i stavljanje u funkciju. Vjerujem da će Novljanima ponovno biti omiljeno mjesto okupljanja, ali sada u novom sjaju i s novim sadržajima poput interpretacijskog centra ‘Povijest vojne granice‘ te suvenirnice.

Također, završeni su radovi i otvoren je novi Dnevni centar za starije osobe u Novskoj, završena je gradnja mrtvačnice u Brestači i započeta rekonstrukcija mrtvačnice u Starom Grabovcu, izrađena je projektna dokumentacija za Dom za starije te Akcelerator ruralnog turizma (kamp-odmorište s adrenalinskim parkom i uređenjem planinarske staze Zmajevac), koje smo prijavili na natječaje financirane iz NPOO-a, a čije rezultate očekujemo uskoro. Osigurali smo sredstva za izradu projektne dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete te gradnju novog dječjeg vrtića.

Ulagali smo u komunalnu infrastrukturu i prometnice. Prije nekoliko tjedana započela je gradnja nove stambene zgrade s 20 stanova Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za potrebe stambenog zbrinjavanja. Ovih dana započet će i gradnja nogostupa kroz naselje Bročice u dužini gotovo tri kilometra, a nadamo se ove jeseni započeti još jedan infrastrukturni projekt – gradnju Centra cjeloživotnog obrazovanja.

U posljednje vrijeme Novska je prepoznatljiva po razvoju gejming-industrije, čime je grad privukao nove stanovnike, ali i potražnju za stanovima, a u planu je, kažete, i novi, treći vrtić. Kako komentirate taj novi zamah koji je grad dobio zahvaljujući gejming-industriji?

– Od 2018. godine gradnjom poduzetničkog inkubatora specijaliziranog za gejming-industriju Novska je postala središte te industrije u Hrvatskoj. Projekt je to koji je okrenuo trendove migracije, mladi iz cijele Hrvatske su zbog gejminga počeli dolaziti u Novsku na edukacije. Uz podršku HZZ-a, Grada i Županije koristeći se mjerama samozapošljavanja pokrenuli su svoje obrte i tvrtke te je dio njih odlučio ovdje stvarati svoj dom. Nekolicina je već kupila nekretnine. Potaknuli su razvoj tržišta nekretnina, domaći poduzetnici počeli su investirati u gradnju stambeno-poslovnih zgrada jer je ponestalo stanova za najam. Porasle su cijene nekretnina za gotovo 50 posto u vrlo kratkom vremenu.

Pokretanjem novog srednjoškolskog smjera Tehničar za razvoj videoigara otvorili smo učenički dom, u kojem danas boravi 50 mladih s područja cijele Hrvatske. Također, u tijeku je završna faza projektiranja centra gejming-industrije (kampusa) te ishodovanje građevinskih dozvola. U inkubatoru posluje 70 gejming-tvrtki, koje zapošljavaju oko 120 mladih. Također, danas u Novskoj posluje više od 50 posto hrvatskih gejming-tvrtki, a neke se od njih već mogu pohvaliti uspješnim poslovanjem i otvaranjem novih radnih mjesta. Pismo je zasigurno projekt koji je na više područja pokrenuo razvoj Novske, ali vjerujem da će pravi efekt biti postignut tek gradnjom Centra gaming industrije.

Što se tiče gradnje novog vrtića, rezultat je to i promjene načina života te porasta broja zaposlenih u posljednjih nekoliko godina. Osiguravanjem smještaja u vrtiću olakšavamo mladim obiteljima ostanak u Novskoj te omogućujemo lakše zapošljavanje.

Novska bilježi i pad broja nezaposlenih, rast zaposlenosti te sve veći rast broja obrta i osnovanih tvrtki. Koje sve prilike i mogućnosti za otvaranje poslovnog subjekta potencijalnim poduzetnicima nudi Novska?

– Novska je nadaleko poznata po jakoj drvnoj industriji, na kojoj se i danas temelji gospodarstvo i koja zapošljava najveći broj Novljana. No, godinama su prisutne tekstilna i metalska industrija, a zastupljen je i građevinski sektor. Od 2018. godine jedini smo grad u Hrvatskoj koji se nadovezao na mjeru HZZ-a za samozapošljavanje te osigurali dodatna sredstva za otvaranje novih obrta i tvrtki. Do danas je otvoreno 150 obrta te oko 200 novih radnih mjesta. Naša Razvojna agencija Nora te županijska Simora na raspolaganju su poduzetnicima.

Također, grad putem Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva osigurava dodatna sredstva za razvoj te jačanje konkurentnosti. Provedba projekata financiranih fondovima EU-a, posebno iz Europskoga socijalnog fonda, također je pridonijela otvaranju novih radnih mjesta te jačanju tržišta rada dodatnim edukacijama i prekvalifikacijama. Paralelno s tim ulaže se i u društvenu, kulturnu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu, čime se pridonosi podizanju standarda te boljim životnim uvjetima.

Sve navedeno utjecalo je na povećanje broja zaposlenih u posljednjih pet godina za 16 posto te smanjenje nezaposlenosti za 50 posto. Broj osiguranika u odnosu na broj umirovljenika je iznad jedan, što je još jedan od pokazatelja uspješnosti svega što smo učinili proteklih godina, a posebno uspješnog rada Vlade Republike Hrvatske.

Novljanska Poduzetnička zona Zapad prije godinu dana popunila je svoje kapacitete. Koje sve tvrtke posluju u njoj te koje prilike imaju potencijalni investitori u Novskoj?

– Poduzetnička zona Zapad, iako manja površinom, dom je četiri veće tvrtke. Dvije tvrtke već dulje posluju u njoj i bave se proizvodnjom gotovih proizvoda od drva (termička obrada drva), a druga je u tekstilnoj proizvodnji. Među zadnjima je zemljište kupila tvrtka iz Novske koja već dulje posluje u našem gradu, ali je svoje usluge i proizvode odlučila proširiti i pokrenula investiciju gradnje betonare, koja danas uspješno posluje. Zadnji investitor na popisu tih tvrtki je poduzetnik iz susjedne općine koji je odlučio svoje dugogodišnje poslovanje proširiti, a kao pogodno mjesto za to odabrao je našu zonu, gdje radi proizvode od lima namijenjene za veće investicije u stanogradnji, industriji i sl. Tvrtke koje posluju u Zoni su: Evolen, Hakadesch, Big Boys gradnja i Baranček.

Ubrzano se radi i na novoj komunalnoj infrastrukturi u Poduzetničkoj zoni Novska, koja će biti dom i kampusa gejming-industrije. Koje sve tvrtke posluju u njoj te kada se može očekivati početak gradnje kampusa?

– Poduzetnička zona Novska, najveća i od strateške važnosti za Novsku, dosad je popunila gotovo 60 posto svojih kapaciteta. Dio tvrtki već posluje, ali veći dio je u visokoj fazi pripreme izrade projektne dokumentacije. Stanari poduzetničke zone Novska su: Vodovod Novska, Centar za vozila Hrvatske, Phyox, Venka gradnja, Poduzetnički inkubator Grada Novske, Palir, Vodoprivreda Novska, Žuti grejp, Helena Sablić – Thesa Design, WAWA, Bioplinsko postrojenje, Swat Energy, Grad Novska (sporazum s HEP-om za gradnju sunčane elektrane) te Centar gaming industrije, čiji početak gradnje očekujemo iduće godine.

Uza sve navedeno, sljedeće razdoblje smatrate najvažnijim za razvoj poduzetništva u Novskoj. Zašto?

– Novska je svega sto kilometara od Zagreba, a Poduzetnička zona Novska omeđena je s jedne strane autocestom A3, s druge je željeznička pruga te je 15 kilometara udaljena od graničnog prijelaza Jasenovac (BiH). Ušli smo u novu financijsku perspektivu gdje se otvaraju nove mogućnosti za razvoj poduzetništva. Za područje grada Novske putem nove karte regionalnih potpora osigurani su veći omjeri sufinanciranja poduzetničkih investicija, što je dodatni motiv za pokretanje poduzeća upravo na našem području. Osim toga, mjerama poticanja omogućili smo povoljnu kupnju zemljišta u Poduzetničkoj zoni, oslobodili plaćanja komunalne naknade prve dvije godine te komunalnog doprinosa.

S obzirom na brojne promjene u gradu u posljednjih nekoliko godina, gdje vidite Novsku u sljedećem razdoblju?

– Nastavljamo raditi istim tempom. Novska je mali grad, ali s mnogo mogućnosti. Želimo je učiniti gradom po mjeri svakog našeg sugrađanina, ali i gradom poželjnim za sve one koji žele stvarati svoj dom u pitomom slavonskom kraju, mirnog i sigurnog okružja.

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Novska.

27. travanj 2024 05:39