1000 Najvećih
StoryEditor

Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica Petrokova: Moramo planirati dinamično, a ne statično ‘sutra‘

04. Srpanj 2022.
Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica Petrokova  Vedran Peteh/CROPIX

Osim novih poslovnica i kvalitetnih proizvoda, ključ je uspjeha tvrtke Petrokov i usluga. Uvijek je nadohvat ruke

S 23-postotnim povećanjem prometa u prošloj i ovoj godini te dvjesto zaposlenih Petrokov nastavlja svoj uzlet i širenje poslovanja po hrvatskom tržištu. Tvrtku koja nudi opremu za kupaonice, grijanje, hlađenje i ugradnju obnovljivih izvora energije već deset godina vodi Mariborčanka Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica Petrokova, kojoj je obitelj Petrokov prodala svoj udio u tvrtki 2017.

Kako ste osuvremenili tvrtku?

– Interno su to procesi koji poboljšavaju poslovnu produktivnost: inovativna tehnologija, nadogradnja softvera i hardvera, ali i zajedničke aktivnosti i druženja. Tim koji dobro radi zajedno učinkovitiji je, produktivniji i uspješniji. Na tržištu uvijek pratimo najnovije trendove kako bismo se razvijali ukorak s tehnologijom, a kupce digitalnim marketingom i na mrežnim stranicama obavještavamo o novitetima.

Kako ste se nosili s izazovima u posljednje dvije i pol godine?

– Zbog nastale situacije brzo su se transformirala radna mjesta. Rad od kuće postao je nova normalnost. Iznenada smo se morali prilagoditi novim trendovima digitalizacije i automatizacije, no bilo je tu i pozitivnih strana. Unaprijedili smo digitalni aspekt poslovanja i usmjerili smo se na empatiju i odnose sa zaposlenicima. Svakako smo puno naučili i mislim da moramo planirati dinamično, a ne statično 'sutra'.

U travnju ste otvorili poslovnicu u Splitu. Što to znači za Petrokov?

– Uzbuđeni smo zbog izgradnje novih odnosa s tamošnjom poslovnom zajednicom te rada s novim i postojećim klijentima. Najučinkovitiji način stjecanja dubinskog znanja o svim aspektima poslovanja izravan je kontakt s kupcima. To možemo ostvariti jedino širenjem i otvaranjem novih poslovnica na svim ključnim tržištima. Ipak, osim novih poslovnica i kvalitetnih proizvoda, ključ je uspjeha tvrtke Petrokov ​i usluga. Uvijek smo nadohvat ruke da saslušamo potrebe svojih kupaca pružajući prilagođena rješenja koja poboljšavaju učinkovitost i sigurnost njihova poslovanja.

Kako razvijate svoj brend Pe-Line?

– Osnivanje brenda Pe-Line omogućilo je da se etabliramo kao stručnjak i lider u svom području i da kupcima ponudimo kvalitetne proizvode po pristupačnijim cijenama te se tako izdvojimo iz mase. Svakodnevno pratimo trendove i slušamo kupce kako bismo u budućnosti mogli proširiti asortiman i zadovoljiti tržišne potrebe.

Član ste Europske udruge veletrgovaca?

– Da, očekujemo razmjenu iskustava s veletrgovcima u Europi i pristup proizvodima kojih nema na hrvatskom tržištu. To će nam omogućiti da se razlikujemo od drugih. Naravno, tu su i najbolje cijene proizvoda koje ćemo odabrati za izlazak na naše tržište te tako postati zanimljivi sadašnjim i budućim kupcima.

Kako se brinete o zaposlenicima?

– Petrokov svojim zaposlenicima omogućuje stalan rast i razvoj. Zaposlenicima su omogućene razne edukacije, seminari i treninzi. Ovdje posebno trebamo istaknuti Petrokov akademiju, koja je pokrenuta početkom 2021., s internim i eksternim radionicama na različitim područjima poslovanja. Osim znanja, Petrokov želi pružiti svojim zaposlenicima zdravo okružje, pa je petkom organiziran tečaj joge, stalno je osigurano svježe voće, a na sastancima se poslužuju zdrave grickalice.

Koje su pogodnosti Petrokov PETkluba? Brinete se i o okolišu.

–​ Petrokov PETklub aktivan je od 2013. i osnovan je kako bismo svojim veleprodajnim kupcima i pravnim subjektima omogućili kupovanje za gotovinsko plaćanje po povoljnijim uvjetima u svojim maloprodajnim centrima. Danas ima više od tri tisuće aktivnih članova i svaki mjesec za njih priprema posebne akcije, Petrokov je i ekološka tvrtka i tvrtka u kojoj su kućni ljubimci dobrodošli. Veliki smo ljubitelj životinja, neki čupavci već su neko vrijeme dio našeg tima. Podižu nam motivaciju na radnome mjestu, a redovito sudjelujemo i pomažemo u raznim projektima i udrugama koje se brinu o životinjama. Trudimo se podizati svijest o učinkovitu iskorištavanju prirodnih resursa i što više upotrebljavati prirodna dobra. Tako smo potpuno smanjili uporabu plastičnih proizvoda i zamijenili ih onima od prirodnih materijala. E-poslovanjem nastojimo smanjiti nepotreban ispis i korištenje papira. U sve poslovnice postavljeni su spremnici za razvrstavanje otpada na papir, plastiku i biootpad. Petrokov se koristi energijom iz obnovljivih izvora pa je tako 2012. na krovovima skladišta u Klari u pogon pušten fotonaponski sustav snage od 400 kW.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Petrokov.

26. travanj 2024 14:15