Aktualno
StoryEditor

10 godina Airbnba – kako je nastao gigant od 30 milijardi dolara

14. Kolovoz 2018.

Kada bi se vremeplovom vratili u 2008. godinu i u internetsku tražilicu ukucali airbnb.com došli bi na poprilično oskudnu web stranicu servisa kojeg su njegovi osnivači utemeljili za svega 20 tisuća dolara. Danas pak postoje rijetki putnici i turisti koji nisu isprobali, ili barem čuli za Airbnb, svjetskog lidera u iznajmljivanju smještaja.

Tijekom godina ova je web stranica radikalno promijenila način bukiranja smještaja diljem svijeta, te stvorila potpuno novi segment na tržištu dnevnog najma nekretnina. Ne čudi stoga da Airbnb danas vrijedi vrtoglavih 31 milijardu dolara, a u tijeku su i pripreme za IPO najavljen za 2019. godinu. Ništa od toga ne bi bilo realizirano bez vizije njegovih osnivača o revolucionarnom načinu zarađivanja na neiskorištenim nekretninama koji je ujedno postao i prvi izbor modernim putnicima željnima slobode.

>>>Pariz najavljuje tužbu protiv Airbnb-ja

Da početak nije bio lagan govori i činjenica kako je 2008. bilo malo zainteresiranih za ovakvu vrstu usluge, prisjeća se Tech Crunch. Nisu izostali ni financijski problemi stoga su u jeku predsjedničke kampanje u SAD-u osnivači Airbnb-a pronašli način za financiranje svog poslovanja i to kroz humor – prodavavši Cheerios i Captain Crunch žitarice na čije su kutije ljepili slike Baracka Obame i njegova rivala Johna McCaina. Obama O‘s i Captain McCain žitarice koštale su 40 dolara po kutiji, a zahvaljujući tom potezu uočio ih je suosnivač akceleratora Y Combinator Paul Graham, ponudio im suradnju, a sve ostalo je povijest.

Tamna strana kratkoročnog najma

Ipak, uspjeh Airbnb-a ostavio je gorak okus u ustima lokalnim iznajmljivačima čije je pritužbe teško zanemariti bez obzira na to što Aibnb često ističe kako svojom aktivnošću potiču gospodarstva na kojima djeluju. Osim pritužbi iznajmljivača kojima smetaju špekulanti koji kupuju nekretnine namijenjene isključivo kratkoročnom najmu, postoji i studija objavljena početkom godine koja ukazuje na činjenicu da je Airbnb značajno utjecao na cijene najma nekretnina u New Yorku.

>>>Europska komisija uputila upozorenja Airbnbu

Prema nalazima studije prisutnost Airbnb-a povećala je cijene najma za 1,4 posto godišnje što apsolutno iznosi 384 dolara. U istraživanju je istaknuta i ograničena dostupnost nekretnina za dugoročni najam, jer je kratkoročno iznajmljivanje lukrativniji posao, doduše i rizičniji.

Sve u svemu ništa od toga nije spriječilo ovaj servis da putem financiranja u desetak godina svog postojanja prikupi oko 4,4 milijarde dolara, a prema dostupnim podacima ove bi godine mogao ostvariti između 3,5 i 4 milijarde dolara prihoda.

18. travanj 2024 20:54