Aktualno
StoryEditor

10 najboljih gradova za život u 2019.: Beč je broj jedan, otkrijte kako stoji Zagreb

16. Ožujak 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=mEwISzd1eMc

Osim što je ‘najpametniji‘, Grad Beč proglašen je i najboljim gradom za život u 2019. godini. Titulu nosi već desetu godinu zaredom, čime se ne može pohvaliti nijedan drugi grad na svijetu. Iza njega, prema istraživanju konzultantsko-poduzetničke grupe Mercer, na ljestvici najboljih gradova slijede švicarski Zürich i kanadski Vancouver.

Istraživanjem je obuhvaćeno 450 gradova (na listi ih je ukupno 231), a svoje pozicije na ljestvici dobili su na osnovu ocjena iz kategorija  političke stabilnosti, zdravstvene skrbi, gospodarske sigurnosti, stanovanja, obrazovanja i zaštite okoliša.

Beč je na vrhu zahvaljujući dobroj gradskoj infrastrukturi, zdravstvenoj skrbi, pouzdanoj i funkcionalnoj mreži javnog prijevoza, kulturnoj ponudi i obrazovnim institucijama.

[caption id="attachment_378868" align="aligncenter" width="769"] Mercerova tablica najboljih 10 gradova za život u 2019.[/caption]

Ove godine uvedena je i zasebna kategorija sigurnosti u gradovima, u kojoj se ocjenjivala stopa kriminala i građanske slobode. Grad Beč na ovoj je ljestvici zauzeo všesto mjesto iza Luxembourga, Helsinkija, Basela, Berna i Züricha.

Zagreb nije visoko na Mercerovoj ljestvici, zauzeo je 98. poziciju koju dijeli sa Victorijom, glavnim gradom Sejšela koji slove kao jedno od svjetskih poreznih utočišta. Ljubljana je ispred Zagreba, na 74. mjestu, dok su Beograd i Sarajevo zauzeli 139. i 156. mjesto na listi.

Lošije od Zagreba, između ostalih, na ljestvici najboljih gradova stoje poljski Wroclaw, izraelski Tel Aviv, katarski glavni grad Doha, kineski Šangaj i rumunjski Bukurešt,

Najbolji grad za život u Sjevernoj Americi je Vancouver, koji je također i najsigurniji, dok je u Južnoj Americi kvaliteta života najbolja u Montevideu (Urugvaj). Bliskim istokom dominira Dubai, Afrikom glavni grad Mauricijusa Port Louis, Azijom Singapur, dok su Auckland i Sidney najbolji gradovi za život u Novom Zelandu i Australiji.

Cijelu listu pogledajte ovdje.

19. travanj 2024 12:13