Aktualno
StoryEditor

10 preliminarnih Medulinskih preporuka: Kako do poboljšanja uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija

25. Ožujak 2017.

 

Na dvodnevnoj konferenciji "Greenfield investicije – od snova do stvarnosti" izneseno je toliko dobrih prijedloga da ih je u kratkom periodu bilo nemoguće sistematizirati i ugraditi u Medulinske preporuke koje bi trebale pridonijeti poboljšanju uvjeta za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović rekao je na kraju konferencije kako će se za sada objaviti preliminarne preporuke i da će se u roku od mjesec dana prirediti i objaviti konačni zaključci.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović rekao je na kraju konferencije kako će se za sada objaviti preliminarne preporuke i da će se u roku od mjesec dana prirediti i objaviti konačni zaključci, a da u međuvremenu svi koji imaju želju mogu poslati svoje dodatne prijedloge.

>>>Topalović: Hrvatskoj nedostaje osnovne turističke infrastrukture, ali turizam trebamo značajno restrukturirati

Preliminarne Medulinske preporuke su:

1. Hrvatskoj treba novi ekonomski model. Cilj novog modela treba biti stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva.

2. Sredstvo za ostvarivanje tog cilja su greenfield i brownfield investicije koje će za posljedicu imati značajno povećanje plasmana roba i usluga na svjetsko tržište.

3. Osnovni kriteriji po kojima se trebaju odabirati investicije koje treba posebno poticati su: a) udio izvoza, b) udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu/usluzi, c) broj novih radnih mjesta, d) stupanj suvremenosti tehnologije, e) visina ostvarene dodane vrijednosti, f) ekološka prihvatljivost.

4. Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije.

5. Umjesto oslanjanja samo na tržišna gibanja, slučajnost i sreću, država mora imati proaktivan pristup u privlačenju poželjnih ulaganja.Potrebno je značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja, te objedinjavanje u jednu prepoznatljivu instituciju.

6. Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama.

7. Promjena zakonodavnog okvira nužna je za uklanjanje administrativnih prepreka (razrada je u posebnom.dijelu ovih Medulinskih preporuka).

8. Investicijska politika treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti. Unificiranim pristupom nije moguće kvalitetno iskoristiti prave kapacitete ni prednosti za ciljane ulagače.

9. Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području.

10.Država treba uvesti i razviti tehnike tzv. “after care” usluge ulagačima, koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namijenjenu svjetskom tržištu.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider invest koji promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije

>>>FOTO: Počela konferencija koja će rezultirati Medulinskim zaključcima

>>>Kako stvoriti plodno tlo i unaprijediti institucionalni okvir za ulaganje u Hrvatskoj?

26. travanj 2024 03:03