Aktualno
StoryEditor

10 preporuka za rast digitalizacije u Hrvatskoj - McKinsey

28. Studeni 2018.

Tvrtka McKinsey & Company Croatia u srijedu je predstavila rezultate istraživanja stanja digitalne ekonomije u Hrvatskoj u usporedbi s drugim državama srednje i istočne Europe, te EU. Tom je prigodom novi čelnik zagrebačkog McKinseyja Tomislav Brezinščak predstavio i 10 konkretnih preporuka kako potaknuti digitalizaciju. Smjernice su napravljene za javni i privatni sektor te pojedince.

>>>Tomislav Brezinščak: Digitalizacija Hrvatskoj do 2025. donosi još 8,3 milijarde eura BDP-a

Javni sektor

- poticanje učenja vještina koje će se tražiti u budućnosti razvojem sveobuhvatne prekvalifikacijske strategije, prilagodnom obrazovnih programa za mlade i provedbom aktivnih mjera za sprječavanje odljeva mozgova.

- podržavanje primjene tehnologije u javnom sektoru bržim razvojem i promocijom online javnih servisa.

- podržavanjem primjene tehnologije u realnom sektoru promocijom digitalizacije, digitalne transformacije te poticanjem e-trgovine uspostavom pozitivne regulative koja će stimulirati tvrtke u korištenju digitalnih alata.

- ojačati regionalnu digitalnu suradnju između država srednje i istočne Europe.

- unaprijediti poduzetničku klimu podržavanjem darovitih poduzetnika i pratećih udruženja, osiguravanjem podrške za startup hubove i olakšavanjem pristupa kapitalu.

>>> Poslovnoj javnosti prvi se puta predstavlja novi voditelj hrvatskog McKinseyja

Realni sektor

- ulaganje u ljudski kapital pripremom strategije za upravljanje talentom u sklopu digitalne ekonomije i unaprjeđenjem metoda za pronalazak novog kadra i usavršavanja postojećeg.

- primjena tehnologije i inovacija prilagođavanjem svojih poslovnih modela i korištenjem svih prednosti koje digitalni alati donose u upravljanju prihodima i troškovima

- prihvaćanje digitalne organizacijske kulture u kojoj visoki menadžment predstavlja uzor kao i primjenom mehanizama nagrađivanja u svim situacijama koje dovode do prihvaćanja i primjene digitalnih rješenja

>>>Mario Klarić: Dalekovode i trafostanice potrebno je digitalizirati

Pojedinci

- pripremanje za digitalnu ekonomiju ulaganjem u cjeloživotno učenje, posebice kada su u pitanju vještine koje se ne mogu jednostavno automatizirati.

- korištenje digitalnih alata i platformi s primjenom u svakodnevnom životu i radu.

23. travanj 2024 21:38