Aktualno
StoryEditor

[1000 NAJVEĆIH] Mate Botica: Odašiljači i veze žele ostati tržišni lider u svojoj niši

15. Lipanj 2019.

U anketi Liderovog posebnog izdanja 1000 najvećih sudjelovali su predsjednici uprava nekih od najvećih hrvatskih kompanija koji su odgovorili na pitanja: kakvi su ključni poslovni planovi i ciljevi za ovu godinu, kako vide razvoj tvrtke u 2020., jesu li optimisti i pripremaju li sigurnosne mehanizme u slučaju nove recesije, te gdje vidite tvrtku u 4. industrijskoj revoluciji i kako provode digitalnu transformaciju.

Njihove cjelovite odgovore objavljujemo u serijalu. Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljači i veze.

Cilj tvrtke Odašiljači i veze, prema riječima predsjednika Uprave Mate Botica je ostati tržišni lider u svojem sektoru poslovanja.

- Prošla godina bila je iznimno uspješna, realiziran je značajan rast prihoda, optimalizacija troška te ostvarena značajna dobit tako da su poslovni planovi i ciljevi za ovu godinu zadržati taj trend. Od značajnih projekata izdvojio bih izgradnju novih odašiljačkih objekata na Petrovoj gori i Gruda II kod Dubrovnika, građevinsku i energetsku obnovu tornja na Sljemenu, rekonstrukciju novog poslovnog objekta i regionalnog središta OIV-a u Osijeku te projektiranje i ishođenje dozvola za izgradnju nove poslovne zgrade, sjedišta OIV-a u Zagrebu na Žitnjaku. Dodatno, spomenuo bih i nadogradnju postojeće svjetlovodne prijenosne mreže uspostavom paketski bazirane višeuslužne prijenosne mreže (IP MPLS) te nastavak realizacije pripremnih radnji za nacionalni projekt izgradnje pasivne agregacijske svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima RH (tzv. NP-BBI program).

S optimizmom gledamo u budućnost pa ćemo tako i za 2020. nastojati inovacijama i optimalizacijom poslovanja ostati tržišni lider u svojoj niši poslovanja – kaže Botica te nastavlja kako ta tvrtka prati najnovije tehnološke trendove .

- Odašiljači i veze razvijaju platformu za Internet stvari Internet of Things (IoT) baziranu na LoRaWAN protokolu i mrežnoj arhitekturi. IoT mreža OIV-a trenutačno pokriva gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek te omogućuje povezivanje više desetaka tisuća senzora različitih namjena u okviru razvoja pametnih gradova, pametnih i pametne poljoprivrede. OIV-ov je interes biti nacionalni mrežni operator na LoRaWan platformi, a ovisno o potrebama tržišta i kupaca fleksibilan je po pitanju senzora i aplikativnih rješenja i otvoren za suradnju s različitim partnerima iz RH potičući time razvoj i proizvodnju hrvatskih proizvoda.

Tijekom 2019. planiramo nabavu i uvođenje novog holističkog poslovno informacijskog sustava. Također, u ICT segmentu u 2018. godini realiziran je projekt implementacije cjelovitog sigurnosnog rješenja u svrhu zaštite informacijskih sustava od kibernetičkih prijetnji te je započeto uvođenje HRNet sustava, koje se nastavlja i u 2019. i kojem je cilj zamijeniti zastarjele aplikacije i uspostaviti moderan sustav za upravljanje ljudskim resursima, evidencijom radnog vremena, putnim nalozima, obračunom plaća, radnim učinkom i kompetencijama – ističe Botica.

Sutra: Bernhard Melischnig, direktor EOS Matrix-a

19. travanj 2024 09:53