Aktualno
StoryEditor

[1000 NAJVEĆIH] Slavko Ledić: Konzum je najveći disruptor u maloprodaji

14. Lipanj 2019.

U anketi Liderovog posebnog izdanja 1000 najvećih sudjelovali su predsjednici uprava nekih od najvećih hrvatskih kompanija koji su odgovorili na pitanja: kakvi su ključni poslovni planovi i ciljevi za ovu godinu, kako vide razvoj tvrtke u 2020., jesu li optimisti i pripremaju li sigurnosne mehanizme u slučaju nove recesije, te gdje vidite tvrtku u 4. industrijskoj revoluciji i kako provode digitalnu transformaciju.

Njihove cjelovite odgovore objavljujemo u serijalu. Slavko Ledić, predsjednik uprave Konzuma.

- Konzum čvrsto drži vodeću poziciju najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanaca s više od 600 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i s više od 10.000 zaposlenika. U 2018., u odnosu na godinu ranije, bilježimo rast tržišnih udjela te rast poslovnih pokazatelja, od kojih je najznačajniji porast prihoda u maloprodaji od 5,7 posto, gledajući jednaki broj prodavaonica u istom razdoblju. Ujedno, povećan je broj kupaca u našim trgovinama, a rastu promet i košarica - istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, govoreći o planovima i ciljevima za ovu godinu, razvoju tvrtke u 2020. potencijalnoj novoj recesiji, 4. industrijskoj revoluciji i digitalnoj preobrazbi digitalnu Konzuma.

- Takvi pozitivni trendovi daju nam razloga da optimistično gledamo na razdoblje koje je pred nama. Iskustvo kroz koje smo prošli u krizi na neki je način dragocjeno jer je pokazalo kakvu unutarnju snagu i kompetencije imamo, osobito u svojim zaposlenicima, koji su zalaganjem i trudom uvelike doprinijeli stabilnom poslovanju kompanije te održali duh optimizma i zajedništva. Oni su naš ključni sigurnosni mehanizam za bilo kakvu pretpostavljenu krizu te ćemo i dalje biti snažno usmjereni na njihovu dobrobit. U prethodne dvije godine Konzum je značajno poboljšao prava radnika kroz povećanje plaća i božićnica, a broj pogodnosti koje nudimo zaposlenima kontinuirano ćemo povećavati, uz već postojeće isplate uskrsnice, božićnice i regresa, prilagodljivog radnog vremena, stimulativnih primanja i drugih.

Naši su kupci uvijek u središtu svih aktivnosti. Praćenje njihovih potreba, novih trendova, prilagodba promjenama, predviđanje noviteta i razvoj novih tehnologija formula su zbog koje je Konzum predvodnik trendova u maloprodaji. Svjesni smo da samo prilagodbom asortimana, formata i uloga naših prodavaonica možemo zadržati vodeću poziciju na tržištu i ostati prvi izbor kupcima različitih generacija i preferencija.

Naravno, i u budućem razdoblju nastavit ćemo s uvođenjem tehnoloških noviteta i inovacija što nas je i dovelo do pozicije predvodnika primjene disruptivnih rješenja u maloprodaji. Konzum je već prije nekoliko godina napravio iskorak s kojim se u Hrvatskoj izdvojio od konkurencije i koji još nitko nije dosegao. Naš Konzum klik još je uvijek jedina maloprodajna internetska trgovina u Hrvatskoj, a daljnja modernizacija tog kanala jedan je od naših prioriteta. Prvi korak je razvoj nove, naprednije internetske stranice, još prilagođenije potrebama kupaca. Uostalom, sve inovacije u Konzumu uvođene su radi kupaca i poboljšanja njihovog iskustva kupnje. Primjerice, nekad je bilo nezamislivo da kupac u trgovini plaća režije ili koristi samonaplatne blagajne, a danas je to samo jedna od usluga koje pružamo u skladu sa sve užurbanijom svakodnevicom, u kojoj kupac ima sve manje vremena.

Tehnološki napredak nesumnjivo će donijeti brojne pogodnosti za naše kupce, poput automatizacije procesa, ujednačavanja procedura i pojednostavljenja postupaka, no naglasak ćemo i daje stavljati na ono po čemu smo prepoznatljivi – pružanje osjećaja da je svaki kupac kod nas dobrodošao, da ga cijenimo i poštujemo te uvažavamo njegove želje i potrebe. Istodobno, disruptivne tehnologije koje donosi 4. industrijska revolucija i nama otvaraju sasvim novi svijet u kojem ćemo se znati pozicionirati.

Ono što će sigurno ostati nepromijenjeno je da ćemo i dalje snažno biti okrenuti društveno odgovornom poslovanju u želji da pomognemo najosjetljivijim skupinama i damo doprinos boljitku hrvatskog društva. Brojne donacije koje svake godine ostvarujemo kroz različite projekte i inicijative samo su dio naših nastojanja da obogatimo i oplemenimo lokalne zajednice u kojima poslujemo. Odgovornost pokazujemo i prema okolišu, implementacijom sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2015 te njenom nedavnom recertifikacijom, a osobito smo ponosni na sustav doniranja hrane pred istekom roka trajanja, prepoznat i u Bruxellesu gdje smo nedavno drugu godinu zaredom proglašeni Najdonatorom – kazao je Ledić.

Sutra: Mate Botica, predsjednik uprave u tvrtki Odašiljači i veze

24. travanj 2024 20:49