Aktualno
StoryEditor

119 godina od registracije Aspirina

07. Ožujak 2018.

1897. godine u Bayerovom laboratoriju u Wuppertalu, u Njemačkoj, mladi znanstvenik Dr. Felix Hoffmann prvi je uspješno sintetizirao kemijski stabilan i čist oblik acetilsalicilatne kiseline (ASA), koja postaje aktivni sastojak Aspirina.

>>>120 godina Aspirina, jednog od najvažnijih lijekova 20. stoljeća

Već 6. ožujka 1899. Aspirin® je u Berlinu registriran kao zaštićeno ime, a godinu dana kasnije je patentiran u SAD-u. Na tržište je stavljen u obliku praška; 500 mg praška odmjeravalo se i prodavalo kupcima u malenim papirnatim vrećicama. Samo godinu dana kasnije, Bayer je lansirao analgetik u obliku klasične tablete – tako je Aspirin postao jedan od prvih lijekova koji se prodaju u ovom obliku doziranja.

Aspirin

Aspirin je u više od 120 godinama postigao velike uspjehe:

1969. Bayerov Aspirin dio je misije odlaska na mjesec, kao bitan element u maloj liječničkoj kutiji za prvu pomoć koju su astronauti ponijeli u Apollu 11.

1982. - britanski farmakolog Sir John Vane dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju za svoje otkriće da protuupalna svojstva acetilsalicilatne kiseline proizlaze iz njegove sposobnosti da u tijelu inhibira stvaranje određenih kemijskih medijatora (prostaglandina) koji pomažu stvaranju upale.

1985. - Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je odobrila uporabu acetilsalicilatne kiseline (prema uputi liječnika) za sprečavanje drugog srčanog udara i ponovnog ishemijskog moždanog udara (povezanog s nastankom ugruška).

1991. - Aspirin je prvi put uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprodavaniji lijek protiv bolova u svijetu.

1999. - Aspirin slavi stotu obljetnicu svog patenta.

Također, Aspirin je uvršten u stalni postav Nacionalnog muzeja američke povijesti u Smithsonian Institutu, SAD.

Podrijetlo i značenje imena Aspirin

Prvo slovo A potječe od riječi acetyl, koji je glavni sastojak acetilne kiseline u molekuli aktivne djelatne tvari – acetilsalicilatne kiseline. Drugi slog spir potječe od imena biljke Spirea ulmaria, koja proizvodi salicin – šećernu kombinaciju salicilatne kiseline. Salicilatna kiselina osnovna je  sirovina iz koje je ekstrahirana acetilsalicilatna kiselina. U vrijeme obavljanja prve stabilne sinteze acetilsalicilatne kiseline, završetak in bio je uobičajeni završetak za nazive lijekova.

Gdje se proizvodi Aspirin

Proizvodi robne marke Aspirin koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, proizvedeni su isključivo u Bayerovoj tvornici u Bitterfeldu. Od puštanja u pogon, u listopadu 1992. godine, na 12 proizvodnih linija, proizvede se do 6000 tableta u minuti. Svake godine, u tvornici u Bitterfeldu proizvede se približno 2,3 do 2,5 milijarde tableta Aspirin.

18. travanj 2024 23:54