Aktualno
StoryEditor

12.000 kandidata za ostanak u Hrvatskoj

22. Srpanj 2017.

Hrvatska je dijametralno podijeljena na dvije ‘poludržave’: privatni i državni sektor, razvijenu (koliko-toliko) i nerazvijenu, HDZ-ovu i SDP-ovu, uvoznu i izvoznu, Dinamovu i Hajdukovu… U pauzama sve besplodnijih rasprava o kurikulnoj reformi ovih dana svjedočimo i o dvije školske Hrvatske.

Jedna osvaja nagrade na natjecanjima diljem svijeta i njezini su se predstavnici upravo vratili s natjecanja iz kemije i informatike na kojima su osvojili sedam medalja. U drugoj je školskoj poluhrvatskoj 3,3 posto maturanata koji su pali na maturi, što je dvostruko više nego lani, a čak četiri puta više nego prije sedam godina.

U toj je drugoj poludržavi i 12.000 maturanata koji nisu znali riješiti jednostavan zadatak ni iz lakše matematike, one osnovne razine: ‘Potrošnja je automobila 7 L/100 km, a kombi s jednom litrom goriva može prijeći 11 km. Ako su oba vozila prošla 450 km, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?’ Ponuđeni su odgovori: A − 9,41 L; B − 14,79 L; C − 16,25 L; D − 18 L. Odgovor A nije zaokružilo čak 60 posto maturanata.

Cinici bi rekli da je ta maturantska polovina garant da ipak svi neće otići iz Hrvatske. Dakle, ostat će većina onih koji su pomno probrani − negativnom selekcijom.

24. travanj 2024 13:19