Aktualno
StoryEditor

15 projekata dobilo 170 milijuna kuna za aktivnosti istraživanja i razvoja

21. Srpanj 2017.

Na predstavljanju projekta Atlantic Grupe i Instituta Ruđer Bošković, Cedevita Functional OTG, koji je djelomično financiran iz EU fondova (ukupna vrijednost projekta je 19 milijuna kuna od čega je 10 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za poticanje  istraživačko – razvojnih aktivnosti), ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić istaknula je da je to jedan od 15 projekata kojima je odobreno financiranje iz EU fondova.

Riječ je o programu „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ iz Europskog regionalnog fonda (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.) u okviru kojeg je Hrvatskoj odobreno oko 748 milijuna kuna za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

>>> FOTO: Atlantic Grupa i IRB predstavili ‘niskokaloričan, vitaminski’ projekt vrijedan 19 milijuna kuna

Kroz navedenih 15 projekata dosad je povučeno 170 milijuna kuna, a do kraja ovog mjeseca, rekla je Dalić, očekuje se potpisivanje još četiri ugovora o financiranju. Time bi se broj projekata financiranih iz ovog fonda popeo na 19,  a iskorištena sredstva na 260 milijuna kuna što je otprilike trećina novca koji je ovim programom namijenjen poduzetnicima za aktivnosti istraživanja i razvoja te inovacija.

- Ovo je iznimno vrijedan primjer kako sredstva EU pridonose cilju koji želimo, a to su veća izdavanja za istraživanje i razvoj i inovacije, i kako članstvo pridonosi jačanju konkurentnosti gospodarstva. Ono što daje kvalitetu i stabilnost gospodarskom rastu je sposobnost inoviranja – istaknula je Dalić na predstavljanju projekta Atlantic grupe i IRB-a.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga otvoren je od  svibnja prošle godine do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2019.

26. travanj 2024 23:38