Aktualno
StoryEditor

165 učenika dobilo Oskare znanja za glazbu i ples

29. Lipanj 2018.

Učenicima glazbenih i plesnih škola te studentima muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima glazbe i plesa, njih ukupno 165, u petak su u Zagrebu uručeni Oskari znanja, uz poruke o važnosti promidžbe znanja i umjetnosti kao temelja razvoja svakog naroda.

Nagrađene je na svečanosti u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) pozdravio predsjednik te institucije Zvonko Kusić. Istaknuo je kako HAZU, kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, od svojeg osnutka promiče iste temeljne vrijednosti: obrazovanje, znanje i znanost kao osnovne postavke o kojima ovisi razvoj društva, smatrajući da je upravo promidžba znanosti, kulture i umjetnosti jedan od ključnih alata za osiguravanje pozicije neke nacije.

- Danas, 157 godina od osnutka Akademije, postoje i dalje isti principi, rekao je Kusić. U današnjem globaliziranom svijetu pozicija nacije ovisit će o znanosti, dok će njezin identitet ovisiti o umjetnosti, dodao je, što je shvatio još i sam osnivač Akademije, biskup Josip Juraj Strossmyer.

>>>Najboljim učenicima i studentima dodijeljeni Oskari znanja: Učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima

Dodjela Oskara znanja ima puno simboličnih značenja, napomenuo je nadalje Kusić, te naglasio dvostruku poruku tih nagrada.

- Tu se prepoznaju najvrjedniji i najsposobniji talenti, ali se šalje i poruka društvu da se rad i talent cijene. Mi smo danas suočeni ne samo s gospodarskom krizom, nego i s krizom duha, urušavanjem sustava vrijednosti, gdje oni sustavi koji vrednuju prave vrijednosti kao da izmiču pred onima koji valoriziraju prividne vrijednosti, ocijenio je Kusić.

>>>Varaždin postao Europski centar za darovite, rekordan broj djece dobio Oscar znanja

Zato nije važno samo da se nagrade oni najbolji i najtalentiraniji, oni koji su najviše radili, već i da se pošalje poruka da društvo cijeni njihov trud, te da društvo ima budućnost samo ukoliko bude njegovalo te vrijednosti, poručio je.

Svečana dodjela učenicima glazbenih i plesnih škola te studentima muzičkih akademija drugi je dio dodjele, nakon što su dan ranije, u četvrtak 28. lipnja, dodijeljeni Oskari znanja za postignute rezultate na natjecanjima u znanju. Riječ je o najvećim priznanjima za izniman uspjeh i postignute rezultate u obrazovanju koji se dodjeljuju u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija.

>>>Splitski studenti za projekte dobili 1,8 milijuna kuna

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković čestitala je nagrađenima, istaknuvši kako je cilj svečanosti "pokloniti se znanju, kreativnosti i beskrajnom trudu" koji su uložili kako bi zaslužili nagrade.

- Vi ste najljepši cvijet naše Republike Hrvatske, vi ste zalog da će nam budućnost biti bolja. Čvrsto vjerujem da ćete jednoga dana donositi važne i ključne odluke u zajednicama u kojima ćete živjeti i ostvarivati se, rekla je Žarković-Pečenković, te poželjela nagrađenima da "uvijek slijede put svojeg srca, budu skromni prema talentima koji su im darovani, ostanu veliki, te da čine sve da postanu najbolji ljudi, odgovorni i savjesni s puno empatije i razumijevanja za druge i njihove potrebe".

Nagradu je dobilo 165 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija, dok su za predan i ustrajan rad s učenicima pohvaljeni i njihovi mentori, njih 80.

Priznanja je podijelila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, koja je napomenula kako je poticanje izvrsnosti i pružanje mogućnosti svakome temelj napretka, te je kao takvo dio cjelovite kurikularne reforme. Isto tako, poticanje razvoja talenata i darovitosti dio je strategije Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekla je Kralj.

- Svi znamo da je pred nama još put razvoja, a vi ste nam na tom putu svijetli primjer koje pokazuje što se može, kako se može i koliko daleko se može doći, poručila je.

>>>Teorija i praksa na istom mjestu – studenti koji vode stvarna poduzeća za vrijeme studija

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je posebno zadovoljstvo što u današnjem digitalnom dobu postoje mladi ljudi "koji nastavljaju svoje misli, energiju i osjećaje izražavati kroz neki vid umjetnosti", te najavio nastavak podrške ulaganju u školstvo i obrazovanje kroz razne poticaje.

U ime nagrađenih učenika i studenata zahvalila se Dora Drašković, učenica 1. razreda srednje Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje u Zagrebu.

Dodjela Oskara znanja održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje i u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, a skulpture Oskara znanja izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom August Šenoa iz Garešnice.

29. travanj 2024 20:22